Cropped landscape
Gazdaság
Háttérkép: Anticiklikus politikával csökkenthető a válságok hatása
2018-10-1121:43
A rendszerváltás egyik romboló pillanata a 2008-as válság volt - mondta Bayer Zsolt. A Háttérkép eheti adásában Bogár László és Boros Imre társaságában arra kereste a választ, hogy mik voltak a válság valódi okai, hogy szükségszerű volt-e, valamint, hogy elmúlt-e már a krízis.
A 2008-as válság az amerikai ingatlanpiacról indult, ahol az ingatlanárak a csúcson voltak és sokan elhitték, hogy ez az áremelkedés örökké tart. Csakhogy, amikor az árak elkezdenek stagnálni vagy csökkenni, akkor sokan pánikba esnek és próbálnak megszabadulni az ingatlanoktól - hangsúlyozta Bogár László. De ha mindenki eladni akar, akkor az összeomláshoz vezet - szögezte le a közgazdász.
A ciklusokat nem lehet kiiktatni a globális kapitalizmus rendszerétől, de mindig lehet bölcs anticiklikus politikát folytatni. Tehát ha látom, hogy hisztérikusan emelkednek az árfolyamok, akkor lehet olyan intézkedéseket hozni, ami ezeket a hatásokat csitítja. De 2008 nem erről szólt
- emlékeztetett Bogár László. 

Hozzátette: Nemcsak anticiklikus politikát nem folytattak, hanem még igyekeztek elősegíteni azt, hogy hisztérikusan emelkedjenek az ingatlanárak. Majd amikor bekövetkezett a nyilvánvaló csőd, akkor a bankok tovább fokozták a pánikot, majd segítséget kértek az államtól. Ezért cserébe az országok tulajdont akartak szerezni a bankokban, de ezt a bankpiac visszautasította, mivel ez "kommunista tempó". Így a végül a különböző országok ajándékba adtak 15 ezer milliárd dollárt a pénzintézeteknek.
Azóta eltelt tíz év, és Imre és jómagam kivételével nincs senki, aki elmondta volna, hogy egy ócska, embertelen trükksorozatról volt szó.
- mondta Bogár László.

Boros Imre szerint a cél ma Magyarországon az, hogy a külső adósságot minél jobban lecsökkentsük, a devizaadósságot forintra váltsuk, mert ezzel az ország gazdasági kitettségét csökkenteni tudjuk. Nem nagyon mászkálnék a nemzetközi piacon pénzekért - mondta a közgazdász.
Ezért lett célpont Matolcsy - tette hozzá Bogár Lászó.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ