Cropped landscape
Belföld
Magyar Levente: Ukrajna a magyar kisebbségből ellenséget akar csinálni
2018-10-1119:54
Ukrajna átlépett egy határt, példátlan, hogy egy szomszédos állam így elnyomja a magyar kisebbséget - ezt mondta Magyar Levente az ECHO TV Napi aktuális című műsorában, miután Ukrajna a napokban hajtóvadászatot indított a feltételezett magyar-ukrán kettős állampolgárok ellen. A külügyi államtitkár szerint az ukrán hatalomnak belpolitikai érdeke a feszültség szítása a két ország között.
Legalább fél évig még ezzel a tendenciával számolhatunk
- utalt Magyar Levente a tavasszal esedékes ukrajnai választásokra. 

Szerinte azonban nem csak rövidtávú politikáról van szó, hiszen egy erőltetett ütemű, mesterséges nemzetépítési hullám jellemzi az országot. Hozzátette: példátlan, hogy a kormány fizikai atrocitásokra buzdít.
Kimutatható egy direkt kapcsolat az ukrán hatalom és a lista készítői között.
Hangsúlyozta: nem túlzás halállistáról beszélni, hiszen az elmúlt években többeket meggyilkoltak a listán szereplők közül. Szerinte az ukrán kormány teret ad a gyűlölködésnek, ezt bizonyítja az a petíció is, amely aláírásgyűjtésre buzdít a kettős állampolgárok kitoloncolása érdekében.

Az államtitkár elmondta: bizonyítást nyert, hogy magas rangú ukrán tisztviselők állnak a Mirotrovec létrehozása és irányítása mögött. Kiemelte: csak az állam rendelkezik olyan eszköztárral, amivel ilyen pontosan be lehet azonosítani az állampolgárokat.
Magyar Levente szerint az ukrán fél hónapok óta nem adott lehetőséget értelmes párbeszédre, így az ukrán nagykövettel való találkozón sem közeledtek az álláspontok.

Ukrajna elhatározta, hogy a magyar kisebbségből ellenséget csinál
- mondta ezzel kapcsolatban.

Hozzátette: megdöbbentő az a nemzetközi közöny, ami ezeket a lépéseket övezi.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ