Cropped landscape
Kultúra
Öt év után újra megnyílik a felújított Svéd Nemzeti Múzeum
2018-10-1117:13
Öt év után újra megnyílik szombaton a felújított Svéd Nemzeti Múzeum, amelyet a svéd kormány döntése alapján a jövőben ingyenesen látogathatnak a művészetkedvelők.
Helena Kaberg projektvezető elmondta, hogy tíz éve dolgoznak a gyűjtemény újfajta bemutatásán. Céljuk az volt, hogy megszabaduljanak számos elavult múzeumi szokástól. Az átépítés előtt a múzeum mintegy 1700 tárgyát nemzetiség, iskolák és anyagok alapján mutatták be klasszikus galériákban. Az 1866-ban megnyitott, három oldalról vízzel határolt épület azonban megújulása után minden szempontból sokkal színesebb lett. 

Az ablakokat ismét megnyitották, visszaállították az eredeti dekorációkat, a falakat vidám színekre festették és mobil válaszfalakból álló rendszert alkalmaztak, amelynek segítségével labirintusszerű galériák alakíthatók ki. Művészi kategóriák helyett organikus tereket építettek, amelyekben a dizájn és művészet összetartozik. A bútordarabok, hétköznapi tárgyak és műalkotások eredet alapján keverednek és belső összefüggések és kronológia alapján rendszerezik őket. 

A gyűjtemény mintegy 700 ezer tárgyat tartalmaz, ebből több mint 5000 tárgyat mutatnak be a 15. századtól kezdve, amikor a svéd királyi ház elkezdte a műalkotások gyűjtését egészen a második világháború háború utáni időszakig és a svéd dizájn diadalmenetének kezdetéig. Többek között reneszánsz faliszőnyegek, egyedülálló Rembrandt-rajzok, melyek a jobb megvilágításnak köszönhetően hosszú idő után először láthatóak, és egy a királyi gyerekszobából származó ezüst backgammon-tábla is található a gyűjteményben. 

A modern kori alkotások között francia és svéd alkotók, Paul Cézanne, Anders Zorn, Claude Monet, August Strindberg művei láthatóak. A Svéd Nemzeti Múzeum megnyitása óta nem esett át átfogó felújításon. "A látogatók száma és a követelmények jelentősen megváltoztak, ezért számos dolog volt, amit meg kellett újítani" - mondta Susanna Petterson főigazgató. Évente mintegy 400 ezer látogatója volt a múzeumnak a renoválás előtt, az újbóli megnyitást követően az ingyenes belépésnek köszönhetően várhatóan ez a szám megduplázódik.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ