Cover
Kultúra
Csáky Csongor: II. Rákóczi Ferenc biztosan felháborodna a mai magyarság helyzetén
2018-10-2120:05
Céljuk a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II. Rákóczi Ferenc Fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. A szervezet élén néhány hónapja Csáky Csongor áll. Az ECHO TV Kettesben Szabó Anettel című műsorában a műsorvezető arról beszélgetett az új elnökkel: vajon mit gondolna II. Rákóczi Ferenc mindarról, ami a jelenkori magyar társadalomban zajlik? Mit mondana azoknak az embereknek, akiket ezekben a napokban is üldöznek, sőt deportálással fenyegetnek magyar állampolgárságuk miatt? Az elvi támogatáson túl mi a feladata ebben a helyzetben a Rákóczi Szövetségnek?
Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése - így foglalja össze küldetésének lényegét az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség.
 
Csáky Csongor arra a kérdésre, hogy mit szólna a mai Magyarországhoz II. Rákóczi Ferenc, azt mondta: biztosan nagyon meglepődne. Szerintem, ha elmenne a szülőfalujába, akkor biztos, hogy felháborodna azért, mert az ott élő magyar családok szlovák iskolába járatják a gyereküket. Borsiban ugyanis nincs magyar intézmény. 
 
A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy a nép diplomácia jegyében próbáljon segíteni magyarok és magyarok között. Szeptember második hetében a kollégáinkkal együtt végig jártuk Kárpátalja 89 olyan települését, ahol létezik magyar oktatás és köszöntöttük az iskolakezdőket. 
Ezeken a településeken azt tapasztaltuk az emberek nyugodtan élnek egymás mellett, magyarok és ukránok egyaránt. 
 
Csáky Csongor hozzátette, szerinte itt béke és nyugalom van. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Kettesben Szabó Anettel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ