Cover
Belföld
György Sándor: Arcot kaptak a kommunista káderek
2018-10-2221:16
Adatbázisba gyűjtötték azokat, akik a kommunista diktatúra idején a rendszert segítették. Pártfunkcionáriusok, káderek kaptak arcot, hogy ítélkezés nélkül, de mindenki megismerhesse a múltat - hangzott el az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. György Sándor, a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatója elmondta: összegyűjtötték azon hatósági személyek nevét is, akik részt vettek az 1956-os forradalom utáni megtorló perekben. 
Beszámoltunk róla, Párt-Állam-Párt címmel hozott létre nyilvános internetes adatbázist az egykori állampártok, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusairól a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB).

Velkovics Vilmos kérdésére György Sándor történész közölte: 1989-től 1945-ig visszamenőleg összegyűjtötték a kádereket. Jelenleg 2800 név szerepel az adatbázisban. 

Leszögezte: mindenféle állásfoglalás nélkül, szigorúan a tényeket hozták a felszínre főként levéltári források alapján, de a kutatáshoz használtak szakirodalmat, önéletrajzokat és személyi kartonokat is. 

Az adatbázis ítélkezésmentesen arcot ad a múlt szereplőinek és segítheti a helytörténeti kutatásokat is - mondta. 

Készült egy adatbázis azokról is, akiket kivégeztek az '56-os eseményekkel összefüggésben. Ebben az őrizetbevétel pillanatától az ítélet végrehajtásáig követték az emberek sorsát. Ennek részeként összegyűjtötték az egyes ügyekben résztvevő hatósági személyeket, ügyészeket és bírákat. György Sándor rámutatott: ennek segítségével kiderülhetnek eddig nem ismert összefüggések. 

Nem egyszer ítéltek halálra koholt vádak alapján embereket. Ez is kiderül az interneten elérhető adatbázisból - közölte a kutató. 
A teljes beszélgetés: 
ECHO TV -  A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ