Cropped landscape
Belföld
Tegnapi történelem: Mi vertük ki az első téglát a kommunizmus falából
2018-10-2306:34
62 év távlatából is azt mondja Pongrácz András szabadságharcos, megérte fegyvert fogni a szovjet kommunista rendszer ellen, hiszen 1956-ban a pesti srácok voltak azok, akik kiverték az első téglát a kommunizmus falából, akkor ismerhette meg a világ a kommunizmus valódi arcát. Tegnapi történelem című műsorunkban az egykori Corvin közi ellenálló, Földváry Kiss Réka történész és Ferkó Dániel műsorvezető beszélgetett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a pesti srácok hősies küzdelmeiről.
A forradalom összeforrasztotta az embereket – hívta fel rá a figyelmet Földváry Kiss Réka. A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke kiemelte, a magyar társadalom egész beállt a forradalmi események mögé, voltak, akik fegyverrel harcoltak, voltak, akik a sebesültek ellátásával, vagy éppen élelemszállítással vették ki részüket a történésekből. A forradalmáról között voltak idősek, fiatalok – ahogy Földváry Kiss Réka fogalmazott – hihetetlenül sokszínű és sokarcú volt ’56.

A Corvin-köz is sokszínű volt. Pongrácz András felidézte, gyakorlatilag bátyja, Ödön volt a „főnök”, annak ellenére, hogy másik fivérét Pongrácz Gergelyt választották meg parancsnoknak.
Tulajdonképpen Ödön bátyám volt az, aki kitalálta a benzinesüvegeket, a Molotov-koktélt. A Molotov koktélhoz szereztük be az alkatrészeket, felmentünk a lakásokba elkértük az asszonyoktól a paradicsomos üvegeket
– emlékezett vissza Pongrácz András.

A szabadságharcos felidézte, a Corvin mozi lépcsőjére felállított ágyú tűpontossággal lőtte ki a szovjet ágyúkat
 
November 4-én bevonult Magyarország területére és leverte a forradalmat, de az ellenállás hetekig folytatódott. Földváry Kiss Réka elmondása szerint kialakult egy komoly politikai ellenállás, megkezdődött a röplapozás, voltak tüntetések létrejött egy olyan társadalmi akarat, ami óriási jelzés volt a hatalom számáéra.

Legtovább a falu tartott ki, 1957. február-márciusig a régi, az ’56-os vezető réteg megmaradt, így nem véletlen, hogy a pufajkásokat kiküldték vidékre, hogy ott is szétverjék a forradalom megmaradt csíráit
– tette hozzá a történész.

Pongrácz András a forradalom leverése után Bálint bátyjával Ausztriáig gyalogolt, majd Angliába emigrált.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy megérte-e 62 évvel ezelőtt fegyvert ragadni, az egykori pesti scrác elmondta, nagyon is megérte, hiszen a magyar forradalmárok verték ki a az első téglát a kommunizmus falából. Hozzátette: 1990 óta, amióta hazajár lehet látni, milyen gyönyörűen fejlődik Magyarország, ami szenzációs.

A teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Tegnapi történelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ