Cropped landscape
Kultúra
Csejdy Réka: 40 éves A kockásfülű nyúl
2018-10-2609:29
Hét éve indult a Rajzfilmünnep a KEDD Animációs Stúdió kezdeményezésére, melynek alapötlete, hogy ünnepeljük meg együtt a rajzfilmeket. Az idei Rajzfilmünnep egyik főszereplője A kockásfülű nyúl, mely idén lett 40 éves. Csejdy Réka, a Rajzfilmünnep projektvezetője az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: Magyarországon óriási hagyományai vannak a rajzfilmeknek.
Csejdy Réka elmondása szerint általában az a tapasztalat, hogy a rajzfilmeket gyerekek nézik, ezért olykor elfelejtkezünk arról, hogy vannak nagyon komoly művészi alkotások, melyek felnőtteknek szólnak.
Idén próbáltunk az idősebb generációknak szóló programokra is nagyobb hangsúlyt helyezni, úgyhogy a közel ötszáz vetítésből 85 fog a felnőtt korosztálynak szólni
- fogalmazott. 

Csejdy Réka kiemelte: a hazai rajzfilmgyártás a 70-es és 80-as években a világ legjobbjai közé tartozott. Aztán a Pannónia Filmstúdió felbomlott és akkor úgy tűnt, hogy nehézségekbe kerül a műfaj.
Szerencsére a műfaj él és virágzik. Három művészeti egyetemen is tanítanak animációt, ahonnan a kijövő hallgatók sorra nyerik a díjakat.
Hozzátette, hogy a rendezvény egyik főhőse A kockásfülű nyúl, mely idén ünnepelte 40. születésnapját. Ennek okán kérték fel Richly Zsoltot, A kockásülű nyúl rendezőjét, hogy álljon a rendezvény mellé.
Ő még az a nagy mester, aki részt vett a 70-es évek aranykorszakának fantasztikus alkotásaiban és a mai napig alkot. Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavaly készített tíz részes Luther-rajzfilmsorozatát is bemutathatjuk.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ