Cover
Kultúra
Száz éve gyilkolták meg Tisza Istvánt
2018-10-3020:33
Száz évvel ezelőtt ezekben a napokban esett szét az Osztrák-Magyar Monarchia, az őszirózsás forradalom elsöpörte a regnáló magyar kormányt és meggyilkolták Tisza István miniszterelnököt. A témában ifj. Bertényi Iván, az MTA történésze volt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége. 
Az első világháború kitörése annyiból nem volt váratlan, hogy olyan feszültségek halmozódtak fel elsősorban a Balkán-félszigeten, amelyek állandóan háborús veszélyhez vezettek. Az, hogy a Monarchia vezetése Ferenc Ferdinánd és felesége meggyilkolása után döntött úgy, hogy nem tűri tovább Szerbiának a Monarchia elleni lépéseit, az tulajdonképpen egy véletlen volt - magyarázta a történész. 

Hozzátette: az, hogy összeomlott a Monarchia a központi hatalmak nem bírták tovább a háborút hiszen tulajdonképpen a négyes szövetség mindegyik tagja ereje végéhez érkezett, szintén régóta várható volt. Az más kérdés, hogy a nyilvánosság számára igyekeztek ebből minél több mindent eltitkolni az akkori vezetők.

Az egész korszak elsősorban azért érdekes, mert ez az a pillanat, amikor elindulunk Trianon felé. Trianon az, amit mindannyian ismerünk - tette hozzá.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ