Cropped landscape
Kultúra
Megnyílt a Szépművészeti Múzeum
2018-10-3113:12
Az ókortól a barokkig tekintik át az egyetemes és magyar képzőművészet történetét az átfogó rekonstrukciót követően szerdán délben megnyílt Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának megújult egységei, az első időszaki tárlat pedig Leonardo da Vinci és a budapesti lovas címmel várja a látogatókat.
Az épület három és fél évig volt zárva, ezalatt mintegy 15 ezer négyzetméternyi alapterületen újult meg, ismét látható például hetven év után a Román Csarnok - mondta el a szerdai sajtóbejáráson az intézmény főigazgatója.
    
Baán László kiemelte, hogy a közönséget megnagyobbított ruhatár várja a mélyföldszinten, mellette kávézó és a Hősök tere felé megnyitható étterem kapott helyet.
    
A mélyföldszinten látható a jelentősen újragondolt egyiptomi és antik kiállítás, a magasföldszinten a Román Csarnok mellett az időszaki kiállítások várják a közönséget. A szerdán megnyílt legnagyobb egység a Régi Képtár, amely 1250 és 1600 között mutatja be az európai festészet fejlődését az első emeleten, a felsőbb szinteken pedig a Régi Szobor gyűjtemény és a magyar barokk művészetet bemutató egységet helyezték el. A múzeum összes kiállítóterét 2019 nyarától veheti birtokba a közönség.

Újra kinyitott a Szépművészeti Múzeum. A több mint három évig tartó felújítást követően az intézményt Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg. A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak. A miniszterelnök a megnyitón arról beszélt, hogy 70 éves adósságot törlesztve adják vissza a román csarnokot a közönségnek. A miniszterelnök szerint ez a Liget Budapest Programban is komoly mérföldkő.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ