Cropped landscape
Kultúra
Aczél Petra: A kommunikáció életforma
2018-11-0420:00
„A kommunikáció attól, hogy olyan varázslatos szó és mindenre gyógyírként hirdetik, még az egyik legnagyobb problémánk marad. Ez benne a jó is: hogy dolgunk van vele! Amint egyre többet tudunk róla, annál több. Nem lehet nem kommunikálni” - idézte a kommunikációtudomány 1967-ben kimondott egyik alapállítását a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója és egyik legnépszerűbb oktatója. Ezért hát minden kommunikáció, ami vagyunk, így, ha a kommunikációról beszélgetünk, tulajdonképpen magunkról szólunk. De miért kell érvelnünk, és miért kell feltétlenül meggyőznünk másokat? A meggyőzés egyenlő a legyőzéssel? Milyen tanácsok szükségesek a normális kommunikációhoz? Aki hallgat, az is beszél? Aczél Petra volt az ECHO TV Kettesben Szabó Anettel című műsorának vendége. 
A kommunikáció nem művészet és nem tudomány. A kommunikáció életforma – reagált Szabó Anett kérdésére Aczél Petra. 
Születésünktől kezdve kommunikálunk, ez egy állandó tevékenység. A kommunikációról való gondolkodás azonban már lehet tudományos. Aki hallgat, az is kommunikál
– folytatta. 

Már maga a létezés kifejező – tette hozzá Aczél Petra. 
Az életünk kezdete egy valahova - az édesanyánkhoz való - tartozással indul. Bizonyos értelemben nincsen kapcsolaton kívüli létezés és ebből kifolyólag minden, amit teszünk valamilyen viszonyban értelmezhető - fogalmazott a kommunikációkutató. 
A kommunikáció a legnagyobb kihívás az életünkben. Szentté avattuk a szót és azt hisszük, kommunikációval minden megoldható, miközben valójában a kommunikáció alapvetően legtöbbször serkenti a feszültséget és csak bizonyos esetekben terápiája a legnehezebb eseteknek.

A kommunikáció sok esetben maga a probléma gyökere, nem pedig a megoldása - közölte. 

Meggyőződése szerint jó kommunikátorrá akárki válhat, a megfelelő képzési rendszer segítségével.  

Egyetemi tanárként azt tapasztalja, a mai diákok nem világmegváltó vágyakkal érkeznek a felsőoktatásba, inkább csak a diploma megszerzése a cél. Jellegzetesen közép-európai tulajdonság, hogy elsősorban papírt szeretnének – válaszolt Szabó Anett kérdésére.  

Ugyanakkor a hallgatók vágynak rá, hogy motiválják őket a gondolkodásra. Aczél Petra oktatói tapasztalata az, hogy 

a fiatalok várják a találkozás, a felismerés, a megértés pillanatait. 
Egy egyszerű kérdés stimuláló tud lenni – mondta. Szerinte a főtitok a naprakészség. Bevinni azt az aktuális kérdést - legyen az egy celebritás körüli botrány vagy politikai esemény - az egyetem falain belülre, amelyben élünk. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Kettesben Szabó Anettel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ