Cropped landscape
Belföld
Tisza István megölése nem szolgálta a nemzet érdekeit
2018-11-0418:56
Egyértelműen politikai gyilkosság áldozata lett gróf Tisza István 1918. október 31-én – hívta fel rá a figyelmet Simon János politológus Echo-mérleg című műsorunkban. Tisza István úgy gondolta, a halálával szimbolikusan a magyar nemzetet szolgálja, pedig a szakértő szerint, ha a néhai miniszterelnök életben maradt volna, az lett volna az igazi szolgálat Magyarországnak. 
Simon János felidézte, száz évvel ezelőtt rendkívül zűrzavaros időszak kezdődött Magyarországon, s ebben a káoszban fordulhatott elő, hogy egy puccsszerű kinevezéssel Károlyi Mihály lett az ország vezetője egy olyan kormánnyal, amely rendkívül kétes egyénekből állt. Ő maga is egy gyengekezű, alkalmatlan ember volt, aminek az lett a következménye, hogy átadta a hatalmat a kommunistáknak. 
Hogy ez megtörténjék, továbbá az, hogy a nemzetiségek ráronthassanak Magyarországra, ahhoz kellett egy olyan válságot produkálni, amely elsősorban politikai vezetőket érintett, korábban pedig katonákat
– emelte ki Simon János. 

Gróf Tisza István száz évvel ezelőtti megölésével kapcsolatban elmondta, a politikus halála azoknak állt érdekében, akik káoszt akartak, akik holtan akarták látni a régi rendszer prominens képviselőit. 

Császár Attila műsorvezető felvetésére Simon János egyértelműen politikai motivációjúnak nevezte a Tisza-gyilkosságot. Akkor már két napja senki sem őrizte a Hermina úti villát, s maga a volt miniszterelnök sem akart elmenekülni, arra hivatkozva, hogy nem hagyja el a nemzetét. 
Egy tragikus magyar alkat volt ő valójában, mert így a halálával nem használt, ha életben maradt volna, akkor nagyon sok minden másképp történhetett volna (…) A lényeg az volt, hogy a lövésektől a helyszínen összerogyott és meghalt. Azt gondolta, hogy ő a hazáját szimbolikusan védi. Pedig, ha belegondolunk hosszú távon nagy szükség lett volna rá, mert éppen a Tisza Istvánok hiányoztak
– mutatott rá a politológus. 

A gyilkosság századik évfordulóján a Mérce nevű balliberális portál nem hazudtolta meg magát, hiszen a Tisza Istvánról szóló cikkük úgy zárult, hogy 
száz évvel ezelőtt ezen a napon ez az ország egy kis időre jobb hellyé vált.
Erre reagálva Simon János kijelentette, ott maradtak, ahol Kun Béláék, illetve Szamuelyék, hiszen akkoriban ők is ugyanezt mondták.
Mintha megállt volna az idő a baloldal számára és a nemzeti érdek továbbra sincs benne a gondolkodásukban. A magyar baloldal gondolkodásából hiányzik a nemzettudat, ez egy hosszú adóssága a magyar baloldalnak
– tette hozzá a politológus. 
 
Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek egyfajta példakép lehetne-e Tisza István, Simon János úgy vélte, valóban van a mártír politikuséhoz hasonló kemény tartása a jelenlegi magyar kormányfőnek, aki bátran képviseli a nemzetet. 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Echo-Mérleg 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ