Cover
Belföld
Elsöprő lendületben a Fidesz
2018-11-0721:36
Októberben nőtt a kormánypártok támogatottsága, fölényük a vezető politikusok népszerűségi listáján is hatalmas, az ellenzék szavazótábora csökkent. A szeptemberi visszaesést követően októberre a Fidesz ismét maga mellé állította elbizonytalanodott szimpatizánsait, sőt, új támogatókat is szerzett. Az ellenzéki pártok tábora viszont a Momentumot leszámítva egyaránt csökkent – derül ki a Medián legújabb felméréséből.
A közvéleménykutató szeptemberi elemzése még azt mutatta, hogy a tavaszi választást követő szárnyalás után a Fidesz támogatottsága visszaesett, a teljes szavazókorú népesség körében 4 százalékponttal kevesebben álltak mellettük, mint májusban. 
 
pártválasztás kisebbA HVG számára készített októberi kutatásból viszont már az látszik, hogy a kormánypárt nemcsak elbizonytalanodott támogatóit szerezte vissza, de még új szimpatizánsokra is sikerült szert tennie, így már többen szavaznának rá, mint ahányan a választás után állították ezt. 
 
Ugyanakkor – a Momentum kivételével – minden ellenzéki párt szavazótábora csökkent (vagy legfeljebb változatlan maradt) szeptember óta. A kivétel a Momentum, amely hajszálnyival erősödött, és ezzel – a Medián felméréseinek történetében először – megelőzi az LMP-t. 
 
A szavazatarányon túl több további adat alapján is a Fidesz fölénye rajzolódik ki. 
 
A kormánypárt szimpatizánsainak 67 százaléka mondja magát biztos szavazónak, az ellenzéki pártok támogatói körében ez az arány jelentősen kisebb, 63 százalékos. 
A DK tábora mondható a leginkább elkötelezettnek, a középmezőnyben van az MSZP és a Jobbik, a kisebb pártok, a Momentum, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt potenciális szavazóinak jelenleg kevesebb mint a fele tűnik mozgósíthatónak.
 
Beszédes az is, hogy a Fidesznek a legkisebb az elutasítottsága a választók körében.
 
Mindössze a megkérdezett 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmiképpen nem húzna az ikszet a kormánypártra. Az ellenzéki pártoknak viszont rendesen kijut az ellenszenvből, a megkérdezettek fel mondta azt, hogy egyikre vagy másikra biztosan nem szavazna. Egyébként az ellenzéki szavazók többsége sem mondható nyitottnak a többi ellenzéki párt irányába: közülük minden második elutasítja a rivális ellenzéki erők egyikét vagy mindegyikét.
 
A vezető politikusok népszerűségét tekintve is óriási a Fidesz-fölény. A lista élmezőnyében szinte csak a kormánypárthoz köthető politikusokat találunk, közülük Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester még népszerűbb is lett, mint egy hónapja volt. Az ellenzékiek közül egyedül Karácsony Gergely Párbeszéd-vezető, zuglói polgármester került be a tíz legkedveltebb politikus közé.
 
Széll Bernadettnek, aki korábban gyakran közel azonos népszerűségnek örvendett, mint Karácsony korábban most, immár pártonkívüliként, csak 23 pontos a tetszési indexe.
 
A másik korábbi LMP-társelnök, Hadházy Ákos 28 százalékot kapott, ezzel a parlamentben függetlenként dolgozó mindkét korábbi LMP-s vezető jobban áll, mint utódjuk, Keresztes László Lóránt jelenlegi társelnök. Őt csak a szavazókorú népesség 42 százaléka ismeri, és mindössze a 14 százalékuk tartja fontos politikai szerepre alkalmasnak (Demeter Mártát csak az októberi Medián-felmérés után választották meg társelnöknek).

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ