Cropped landscape
Külföld
A Fidesz javaslatára nem a liberális-, hanem a kereszténydemokráciára tett hitet a néppárti határozat
2018-11-0712:43
Az Európai Néppárt csúcsjelölti posztjára pályázó Manfred Weber és Alexander Stubb is jó kapcsolatot kíván ápolni Magyarországgal és a Fidesszel – erről Bohár Dániel, az ECHO TV tudósítója számolt be, aki a néppárti kongresszuson beszélt mind a bajor, mind pedig a finn politikussal. Közben Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője bejelentette, hogy a délelőtti tanácskozáson a jogállamiság kérdésével foglalkozó határozattervezetből a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot, amelynek eredményeként kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból, és a kereszténydemokrácia értékei szerepel a szövegben.
Tudósítónk beszámolója szerint az Európai Néppárt egy, a liberális demokráciára épülő határozat elfogadásáról döntött, ugyanakkor – a liberális sajtó állításával ellentétben – a határozat nem a Fidesz ellen szól, hiszen arról van szó, hogy a Néppárt a klasszikus értelemben vett liberális demokrácia gondolt, nem pedig a mai viszonyokat akarta befolyásolni. Tehát, szó sincs arról, hogy a Fidesz értékrendje ne felelne meg az Európai Néppártnak. Olyan vita sem lesz a helsinki kongresszuson, ami a magyar kormánypárt esetleges kizárásáról szólna. 
Helsinkiben ma kezdődött meg az Európai Néppárt kétnapos kongresszusa. Ahol eldől Manfred Weber, vagy a liberális eszméket valló finn Alexander Stubb lesz-e az új csúcsjelölt.

Kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a közmédiának nyilatkozva elmondta: a magyar sajtóban is nagy érdeklődést kiváltó, a jogállamiság kérdésével foglalkozó határozattervezet is szerepelt annak a délelőtti tanácskozásnak a napirendjén, ahol a néppárthoz tartozó pártok képviselői tekintették át a benyújtott módosító javaslatokat. 

Elfogadták azt a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot, amelynek eredményeként kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból, és a kereszténydemokrácia értékei szerepel a szövegben
Bohár Dániel a Napi aktuálisban arról beszélt, hogy zajlik a vita a Néppárt kongresszusán. Érdekesség, hogy Weber és Stubb a legtöbb kérdésben egyetért egymással. A szavazás péntek délután lesz, akkor derül ki hogy ki lesz a Néppárt csúcsjelöltje - mondta az ECHO TV tudósítója.
ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ