Cropped landscape
Belföld
Ifj. Lomnici Zoltán: A jogi kiskapukon keresztül trükközhet a Soros-egyetem
2018-11-0819:37
Felmerül a gyanú, hogy trükközik a CEU és megpróbálja kihasználni a jogi kiskapukat – jelentette ki Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az ECHO TV Napi aktuális című műsorában arra reagálva, hogy előkerült egy hangfelvétel a CEU amerikai képzésével kapcsolatban, amiből az derült ki, hogy nem indított egyetemi képzést a Soros-egyetem az amerikai Bard College-dzsal közösen. Az alkotmányjogász felhívta rá a figyelmet, nagy kérdés, miért volt szükség a Bard College-dzsal való együttműködésre, ha a CEU magyarországi akkreditációjával minden rendben volt. 
A CEU honlapja szerint Bard College-dzsal 2017. nyarán kötött megállapodást követően az intézmény kampuszt létesített New York államban.

A CEU állítja, az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal közösen működtetett oktatási programmal teljesítik a felsőoktatásról szóló törvény módosításának feltételét.
 
Ifj. Lomnici Zoltán szerint, ha a Bard College hallgatói mégsem tudnak posztgraduális diplomát szerezni, akkor a CEU működése nem felel meg a magyar felsőoktatási törvény módosításában foglaltaknak. (Magyarországon csak akkor működhet külföldi székhelyű egyetem, ha az anyaországában is vannak képzései – a szerk.)

Hozzátette: korrekció szükséges a Central European University Egyesült Államok-beli működése, akkreditációja, jogi státusza tekintetében. 
Maga az oklevél egy OKJ-s képzés végén kapható Magyarországon, de nyilvánvalóan az oklevél és a diploma nem tekinthető egy lapon, vagyis a jogi státusza a kettőnek nem ugyanaz
– mutatott rá az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az biztos, hogy számos kérdésre változatlanul nincs pontos válasz a CEU-val kapcsolatban.

A kormánynak az az álláspontja, hogy nincs CEU-ügy, a Soros-egyetem minden gond nélkül tud működni Magyarországon, az akkreditációja biztosított. Ifj. Lomnici Zoltán a kabinethez hasonlóan politikai támadásnak tartja azt, hogy intézmény elnök-rektora bejelentette, ha december elsejéig nem sikerül megoldást találni a Közép-Európai Egyetem kialakult helyzetre, a felsőoktatási intézmény amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaira jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd. 
Ifj. Lomnici Zoltán úgy tudja, a CEU mind a mai napig nem mutatott be olyan jogilag releváns dokumentumot, amely az intézmény rektorának igazát megerősítené. 
 
Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ