Cropped landscape
Belföld
Lyukra futott a CEU, nem jött be a trükközés
2018-11-0814:57
Megerősítette a Magyar Idők által közölteket az amerikai CEU fiktív voltáról a Soros-egyetem rektorhelyettese. Enyedi Zsolt elismerte, hogy nem rendelkeznek anyaintézménnyel az Egyesült Államokban, és az egyetlen kinti képzésük oklevelet, s nem diplomát ad.
Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese saját szavaival ismerte el tegnap a Magyar Időknek, hogy a CEU és a Bard College (BC) közötti együttműködési megállapodás keretében indított képzés az egyenlőtlenségek kutatásáról nem mesterképzés, hanem oklevelet adó szakirányú továbbképzés. Később e-mailben hozzátoldotta a posztgraduális szót is. 

A rektorhelyettes szavaiból világosan kiderül, hogy életszerűtlenek e „szakra” (vagy inkább tanfolyamra?) történő jelentkezés feltételei. Mint mondta, az amerikai CEU-s képzésre csak azok iratkozhatnak be, akik CEU- vagy BC-diplomával rendelkeznek, ám emellett még fennáll a hallgatói jogviszonyuk a két egyetem valamelyikén. 

Más szavakkal: 

nem elegendő feltétel a diploma, hanem egy másik – valóban posztgraduális – képzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek csak az amerikai CEU szakára. 
A felvételen Janet Stetson éppen azért említi az Erasmushoz hasonló Study Abroad programot, mert nincs tudomása posztgraduálisnak minősülő CEU-s egyetemi képzésről az Egyesült Államokban.

Enyedi Facebook-oldalán legutóbb azt hangoztatta: átküldte a Magyar Időknek a New York oktatási hivatala igazgatójának hivatalos levelét, amiben leszögezi, hogy a Bard College-dzsal való együttműködés keretében, valamint attól függetlenül New York városában, felsőfokú oktatást végeznek New York államban. 

A New York-i mesterképzés szintén nem teljesíti a magyar felsőoktatási törvény kritériumait, hiszen Enyedi Zsolt tájékoztatása szerint abban a városban sem rendelkezik a CEU anyaintézménnyel, mindössze részlegesen kihelyezett, túlnyomórészt Budapesten zajló fiókképzést folytatnak.

A rektorhelyettes megjegyezte, hogy a felvételen beszélő Janet Stetson, aki a Bard College Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője, személyesen nem foglalkozik a CEU programjával. A tanulmányi osztály vezetőjeként azonban Stetson ismeri a két egyetem Amerikában futó programjait, és hangsúlyozta, hogy 

az USA-ban nem indított egyetemi képzést a Soros-egyetem. 
Filippov Gábor politológus Facebook-oldalán azt írta, hogy a Bard tanulmányi osztályvezetője nem a CEU saját New York állambeli képzéséről beszél, hanem a CEU bardosoknak nyújtott kurzusairól, tehát „a CEU és a Bard oktatási együttműködéséről”.

Filippov azt, hogy a Bard hallgatói nem tudnak CEU-s posztgraduális diplomát szerezni, úgy kommentálja, hogy „miért is tudnának?”, ám ez is az együttműködési megállapodás hiányos voltára utal.

A Soros-egyetem tavaly szeptemberben kötött együttműködési megállapodást az amerikai Bard College-dzsal, ezzel próbálták biztosítani magyarországi működésüket. A felsőoktatási törvény tavalyi módosítása előírja, hogy a hazánkban működő külföldi egyetemek csak akkor adhatnak ki külföldi diplomát, ha a származási országukban rendelkeznek anyaintézménnyel. 

A CEU máig nem felelt meg a fenti kritériumoknak, ám Kovács Zoltán kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is leszögezte, hogy a Közép-európai Egyetem működését semmi nem veszélyezteti, az integráns része a magyar felsőoktatásnak.
Az amerikaiak buktatták le a CEU-t – Hanganyaggal!

Nem indított egyetemi képzést a Soros-egyetem, a CEU az amerikai Bard College-dzsal közösen – derül ki egy a Magyar Idők birtokába került felvételből. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Magyar Időket arról tájékoztatta: mindössze oklevél szerezhető az egyetlen „szakon”, amelyet a CEU a tengerentúli intézménnyel együttműködve hozott létre. A Soros-egyetem így továbbra sem felel meg a felsőoktatási törvénynek.

Magyar Idők
Közleményt adott ki a CEU

A Közép-európai Egyetem (CEU) visszautasítja a Magyar Idők csütörtöki cikkében közölt "pontatlanságokat"; az egyetem szerint az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal közösen működtetett oktatási programmal teljesítik a felsőoktatásról szóló törvény módosításának feltételét a származási országban folytatott oktatási tevékenységről.

Az egyetem közleményében megismételte: az oktatási kérdésekben illetékes intézmény, New York állam oktatási hivatala többször megerősítette a program regisztrációjának és jóváhagyásának tényét a magyar hatóságokkal folytatott hivatalos levelezésben. A leveleket a CEU korábban több alkalommal nyilvánosságra hozta.
    
Idézték a CEU elnök-rektorát, aki szerint az említett cikk "rosszindulatú kísérlet a CEU ellehetetlenítésére, amely egyúttal az amerikai hatóságokat is rossz fényben tünteti fel", hiszen többször megerősítették, hogy az egyetem oktatási tevékenységet végez az Egyesült Államokban. Michael Ignatieff hangsúlyozta: "nnnek a lejárató kampánynak véget kell vetni. A CEU már egy éve megfelel a törvényeknek. A magyar kormány teszi lehetetlenné a helyzet megoldását."
    
Arra is felhívták a figyelmet, hogy idén áprilisban magas rangú magyar tisztségviselők küldöttsége látogatta meg az egyetem New York állambeli oktatási helyszínét, ott járt az akkori felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László, valamint a Magyarország és New York állam közötti tárgyalásokért felelős miniszterelnöki megbízott, Altusz Kristóf is. Saját szemükkel is meggyőződtek arról, "és egyértelműen meg is erősítették", hogy a CEU oktatási tevékenységet folytat New York államban - tették hozzá.
    
Kiemelték: az egyenlőtlenségek vizsgálata című, oklevelet nyújtó képzésben részt vevő CEU-s diákok azután kapnak diplomát, hogy Budapesten befejezték tanulmányaikat. Az oklevelet nyújtó képzések "a Magyar Idők állításával szemben" gyakran képezik a mesterképzések részét az amerikai egyetemeken.
     
Úgy folytatták: az oklevelet nyújtó program elindítása óta a CEU kiterjesztette a New York-ban végzett oktatási tevékenységeit. Ebben a szemeszterben a CEU nemzetközi kapcsolatok szakának másodéves mesterszakos hallgatói New Yorkban a CEU oktatóitól tanulnak, és nemzetközi szervezetek gyakornoki programjaiban vesznek részt. Ezek a hallgatók az amerikai diplomájukhoz szükséges krediteket is szereznek a képzés során.
    
Jelezték továbbá: a CEU a Bard College-dzsal közösen cserediák-programot is működtet, amelyben amerikai diákok érkeznek a CEU-ra. A program több éve tart, és nem összetévesztendő az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzéssel, amelyet New York államban a CEU diákjainak indítottak. "Sajnálatos módon a Magyar Idők összekeverte a két programot" - áll a közleményben. (MTI)
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ