Cropped landscape
Külföld
Szijjártó Péter: Az ENSZ migrációs csomagja az illegális migráció legalizálásáról szól
2018-11-0807:29
Az ENSZ migrációs csomagjának az a legkárosabb eleme, hogy azt sugallja, hogy a migráció alapvető emberi jog - jelentette ki Szijjártó Péter az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: ez egy hazug, hamis és veszélyes állítás, mert mi itt Európában világosan látjuk, hogy az illegális tömeges migráció egyik egyenes következménye a terrorfenyegetettség növekedése.
A globális migrációs paktummal az ENSZ ugyanazt a súlyos hibát követi el, mint amit elkövetett Brüsszel azzal, hogy azt sugallta, hogy a migráció megállíthatatlan - mondta a miniszter. Hozzátette: ez a szöveg az illegális migráció legalizálásáról szól.
Ha valaki visszatekint az elmúlt évekre Európában, akkor világosan látja, hogy az képviseli az európai emberek érdekeit, aki ezt a globális migrációs kompaktot elutasítja.
Ha hatályba lép ez a tervezet, akkor ez a nemzetközi joggyakorlatban viszonyítási pont lesz - szögezte le Szijjártó Péter.

Osztrák határhelyzet

A magyar külügyminiszter szerdán az ausztriai Kismartonban találkozott Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel. Ezzel kapcsolatban a politikus elmondta, hogy a 39 autóval fizikailag használható osztrák-magyar határátlépési pontból 29-et nyugodtan lehet használni, azaz 10 határátkelőpont kérdése nyitott. 

Most létrehoztunk egy munkacsoportot, ez a jövő héten összeül és végignézi a még kérdéses átkelőnek a kérdését. De az biztos, hogy ez a 29 a továbbiakban is nyitva lesz, és azon vagyok, hogy a maradék 10-zel is így legyen - hangsúlyozta a miniszter.

Helsinki kongresszus

A beszélgetésben szó volt a Néppárt kongresszusáról is. Az Európai Néppárt a kereszténydemokrata pártok közössége, mi azért küzdünk hogy ez a párt visszataláljon erre az útra, amelyet követett akkor, amikor mi beléptünk. Természetes, hogy egy ekkora pártcsaládnál sok megközelítés van, ez abban is látszik, hogy a két csúcsjelölt közül az egyik kereszténydemokrata, a másik pedig liberális. Mi természetesen a kereszténydemokrata jelöltet támogatjuk, de ez teljesen egyértelmű - jelentette ki Szijjártó Péter.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ