Cropped landscape
Belföld
Völner Pál: Nem Európa ellen, hanem Európa védelmében lépünk fel
2018-11-0821:02
A kormánypártok 2010 óta következetesen azt képviselik, hogy az nemzetállamok Európai Uniójában hisznek – hívta fel rá a figyelmet Völner Pál az ECHO TV Brüsszel című műsorának csütörtöki adásában. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint tisztázni kell, melyek azok a jogkörök, amelyeket átadtunk az Európai Uniónak, melyek azok, amelyeket közösen gyakorlunk és melyek azok, amelyek nemzetállami hatáskörben maradnak. 
Völner Pál szerint a jövőt úgy kellene építeni, hogy a megkötött alapegyezségek érvényben legyenek, nem pedig úgy, hogy egyfajta brüsszeli európai kormány diktál a tagállamoknak, mintha léteznek az Európai Egyesült Államok. 

A kormány 11 városban tartott Európa jövőjéről szól fórumokat, ezeken – Völner Pál elmondása szerint – rámutattak arra, hogy azok a konfliktusok, amelyek 2010 óta felmerülnek, mind az olyan határvonalak átlépése során merültek fel, mint a lopakodó jogalkotás, az energiaárak monopóliumának kérdése, vagy éppen az igazságszolgáltatási kérdések. 
Folyamatosan keresik, azokat az ütközési felületeket, ahol a nemzetállamokat gyengíthetik
– emelte ki a kormánypárti képviselő. 

Az európai szuperállam híve, Emmanuel Macron, mint fogalmazott a „nacionalista leprában” látja Európa szétesésének okát. Völner Pál szerint a francia elnöknek nyilvánvalóan erősen hiányosak a történelemismeretei, mert akkor talán nem Magyarországot próbálná kioktatni nacionalizmusból. 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Brüsszel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ