Cropped landscape
Külföld
Franciaországban jelentősen emelkedett az antiszemita cselekmények száma
2018-11-0913:13
Két év csökkenés után az antiszemita cselekmények száma jelentősen, 69 százalékkal emelkedett 2018 első kilenc hónapjában Franciaországban - közölte Edouard Philippe miniszterelnök.

"Minden agresszió, amelyet azért követnek el egy honfitársunk ellen, mert zsidó, újabb kristályszilánkként cseng" - írta a Facebookon a kormányfő a németországi zsidók elleni pogromok kezdetét jelentő, úgynevezett kristályéjszaka nyolcvanadik évfordulóján. "Miért kell emlékeztetni 2018-ban egy ilyen szörnyű emlékre? Mert az antiszemitizmust még messze nem sikerült felszámolni" - tette hozzá. 
    
"Két évig tartó csökkenés után az antiszemita cselekmények száma több mint 69 százalékkal nőtt a 2018-as év első kilenc hónapjában" - hangsúlyozta Edouard Philippe. 
    
A 2015-ben regisztrált rekordemelkedést követően 2016-ban 58 százalékkal, tavaly pedig 7 százalékkal 311-re csökkent az antiszemita cselekmények száma. 
    
Francis Kalifat, a zsidó intézményeket képviselő tanács (CRIF) elnöke szerint az idei emelkedés "nem meglepetés", s elsősorban "a hétköznapi antiszemitizmus erősödésének" tudható be. "Ez ellen kell felvenni a harcot" - mondta a Francia Info hírrádióban. Emlékeztetett arra, hogy a zsidók a francia lakosság kevesebb mint egy százalékát teszik ki, de a rasszista cselekmények fele őket érinti, amit "elfogadhatatlannak" nevezett. 
    
"Nem megoldás egyik programot meghirdetni a másik után az antiszemitizmussal szemben, mert azt vesszük észre, hogy ezeknek az egymást követő programoknak nem sikerül felszámolniuk a társadalmunkban terjedő rákot" - mondta a CRIF elnöke. Szerinte az antiszemitizmust a kormánynak külön kellene kezelnie, nem "együtt a többi gyűlölet elleni harccal". 
   
"Az antiszemitizmus nem ugyanolyan mechanizmusok alapján működik, mint más gyűlöletkeltések" - vélte Francis Kalifat. 
    
Az Egyesült államokban, az Élet Fája nevű pittsburghi zsinagógában október 27-én elkövetett antiszemita támadást követően a francia miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány szigorúan fellép az antiszemitizmus minden formája ellen. Emlékeztetett azokra a döntésekre, amelyekkel a "kormány jelezte, hogy nem marad közömbös" semmilyen antiszemita jelenséggel szemben. 
    
A francia kormány 2019 elején terjeszti a parlament elé azt a törvénymódosítást, amely az interneten terjedő antiszemita gyűlöletkeltés csökkentése érdekében nyomást kíván gyakorolni az internetes szolgáltatókra. 
    
A közoktatásban az antiszemitizmussal szembesülő tanárok munkáját eddig kísérleti alapon segítették a gyűlöletkeltő cselekményekkel foglalkozó igazságügyi szakemberek, akik november közepétől minden közoktatási intézmény számára állandó jelleggel rendelkezésre állnak. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ