Cropped landscape
Külföld
Helyhatósági választásokat tartanak Szlovákiában
2018-11-0917:58
Helyhatósági választásokat tartanak szombaton Szlovákiában - ez már a hetedik hasonló voksolás az 1993-ban önállósult ország történetében -, csaknem háromezer településén választanak polgármestereket és önkormányzati képviselőket. 
Szlovákiában négyévente hívják az urnák elé a lakosságot helyhatósági képviselőik megválasztására, a választás egyfordulós, a voksolás napján, szombaton a szavazóhelyiségek reggel héttől este tíz óráig tartanak nyitva. A voksoláson 4,45 millió ember vehet részt, az ország területén élő szlovák állampolgárokon kívül a Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező külföldiek is szavazhatnak. 
    
A helyhatósági választáson Szlovákiában rendszerint meglehetősen nagy a részvételi arány, legutóbb országos átlagban csaknem 50 százalékos volt. A tétje viszonylag nagy, mivel a hatályos szabályozás szerint a települések önkormányzatai mintegy négyezer jogkörrel - köztük a helyi adók elosztásának jogkörével - rendelkeznek. 
    
A legutóbbi, 2014 novemberében rendezett helyhatósági választáson a legtöbb polgármesteri posztot és önkormányzati képviselői mandátumot függetlenként induló, vagyis párton kívüli jelöltek szerezték meg. Az egyes politikai pártok jelöltjei közül 2014-ben a legtöbb polgármesteri széket és képviselői mandátumot az akkor és jelenleg is kormányzó, Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) jelöltjei hódították meg, arányuk közel volt a harminc százalékhoz. A politikai pártok jelöltjeinek versenyében jó eredményt ért el a Magyar Közösség Pártja (MKP), amely a harmadik legtöbb polgármesteri posztot és képviselői helyet mondhatta magáénak. 
    
Becslések szerint a mostani voksoláson a jelöltek hovatartozásbeli arányát tekintve ismét a független jelöltek nyerhetik el a legtöbb tisztséget, a politikai pártok versenyéből pedig az aktuális politikai erőviszonyoknak megfelelően ismét az Irány-Szociáldemokrácia kerülhet ki győztesen. A déli - magyarok által legsűrűbben lakott - régiókban ismét jó eredményekre számíthatnak a magyar jelöltek, azon belül az MKP jelöltjei, tekintve, hogy a felvidéki magyar párt az egyik legerősebb regionális bázissal rendelkező párt Szlovákiában. A választáson több mint hétezer száz jelölt pályázik valamelyik település polgármesteri vagy főpolgármesteri posztjára, a csaknem 21 ezer önkormányzati képviselői helyért pedig mintegy 55 ezer jelölt száll versenybe. 
    
A voksolás egész ideje alatt érvényben van a már csütörtökön reggel megkezdődött kampánycsend. Ennek idején tilos hang- és képanyagokat nyilvánosságra hozni a jelöltekről az elektronikus médiában, valamint egyéb népszerűsítő információkat is a szavazóhelyiségek közvetlen közelében. A kampánycsend idején sem részeredményekről, sem a részvételi arányról nem szabad tájékoztatni, arra csak a szavazóhelyiségek bezárását és a jegyzőkönyvek aláírását követően keríthetnek sort a választási bizottságok. 
    
A voksolás első nem hivatalos részeredményei urnazárás - vagyis szombaton este tíz óra - után jelennek majd meg, a nem hivatalos végeredményekre pedig vasárnap hajnalban lehet számítani, a hivatalos végeredményeket viszont várhatóan csak vasárnap délelőtt hozza nyilvánosságra a Központi Választási Bizottság (ÚVK).

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ