Cropped landscape
Belföld
Soros-egyetem ügye - közösségi médiás ki- és felállásra biztat az MSZP és a Párbeszéd
2018-11-0913:42
Az MSZP és a Párbeszéd a CEU melletti kiállásra bíztat a közösségi médiában. Mester Barnabás, az MSZP EU-szakértője pénteken Budapesten, az egyetem V. kerületi székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, arra kérik azokat, akik nem tudnak felutazni a CEU melletti budapesti tüntetésekre, álljanak ki a saját eszközeikkel az egyetem mellett.
Álljanak fel egy percre némán például az egyetemi előadóteremben, vegyék ezt fel videóra és töltsék fel "Let's make a stand" hashtaggel a közösségi oldalakra, ezzel is mutatva, hogy komoly támogatása van a CEU-nak - magyarázta a december 1-jéig meghirdetett akciót. 
    
Mester Barnabás szerint a CEU Magyarország egyik legsikeresebb oktatási intézménye, az egyetem ügye már régen nemcsak az oktatás szabadságáról szól, hanem az elnyomásról, az önkényről, a kontrollálatlan dúlásról és pusztításról, valamint a hatalommal való visszaélésről. 
    
Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője közölte, az Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta folyamatosan forrásokat von ki a felsőoktatásból, az MSZP-Párbeszéd szerint azonban ez a képzési forma nemcsak lehetőség, hanem törvényes joga minden magyar állampolgárnak. 
    
Fontosnak tartják - mondta - , hogy minden magyar állampolgárnak ingyenes legyen az első diploma. Ugyanakkor kevesellte a kormány által kedden bejelentett ösztöndíjemelést. 
    
Kaptak kérdést arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában azt mondta, blöff, hogy a CEU elmegy Magyarországról, mivel szerinte a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan. Mester Barnabás szerint hiába mondja ezt a kormányfő, a CEU bizonytalanságban működik. 
    
Ha Orbán Viktor holnap azzal kel fel, hogy a CEU-nak maradnia kell Magyarországon, akkor az egyetem itt fog maradni - fogalmazott, hangsúlyozva, kizárólag a miniszterelnökön múlik, maradhat-e az egyetem. 
    
Barabás Richárd közölte azt is, pártja feljelentést tesz közösség elleni uszítás miatt a Ripost című napilap pénteki, a hajléktalanokkal kapcsolatos címlapja miatt. 

Orbán Viktor is szól a CEU-ról pénteken a Kossuth rádióban
 
"A Soros-egyetem ügye régi ügye a magyar politikának, mióta itt vannak Magyarországon állandó hisztériakeltés van körülöttük" - fogalmazott a kormányfő.
    
Hangsúlyozta, 

hiába keltenek hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani!
A miniszterelnök a blöff kategóriájába sorolta, hogy az egyetem elmegy Magyarországról, mivel szerinte a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan, a törvények garantálják a működésüket. 

"Merek nagy tétekben fogadni, hogy fogjuk még őket látni Budapesten" - tette hozzá. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ