Cropped landscape
Belföld
Szili Katalin: Nagy szükség lenne egy igazi baloldali pártra
2018-11-0907:11
A szeptemberi adatokhoz képest is 2 százalékkal esett az MSZP támogatottsága. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának pénteki adásában – a Nézőpont Intézet adataira hivatkozva – elmondta, a baloldal válságát a baloldali gazdaságpolitikai elképzelés, a migrációs válsághoz való viszonya, valamint a nemzetpolitikája és a nemzeti hitvalláshoz való hozzáállása okozza. Az egykori szocialista képviselő szerint az nagyon kevés egy ellenzéki párttól, ha „Orbán-fóbiában” szenved, mert valójában arra lenne szükség, hogy legyen egy koherens világképe, rendszerkritikája, legyen ismert, miként áll a globalizációhoz, valamint a mindenkit érintő kihívásokhoz. 
A politikus kiemelte, egy, a Nézőpont Intézet által rendezett konferencián elhangzott, Magyarországon gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével kezdődött a baloldal hanyatlása, ugyanakkor ő maga ennek kezdetét a 2004. évi kettős állampolgárságról szóló névszavazáshoz köti. 

Szili Katalin szerint 2004. december 5-én, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás napján kezdődött a választópolgárok bizalomvesztése a baloldalban. Az egykori MSZP-s politikus elmondta, nem értett egyet a szocialista párt vezető politikusaival, akik a kettős állampolgárságról szóló népszavazás ellen kampányoltak. 

A politikus felidézte, 2009. december 5-én, a népszavazás 5. évfordulóján javasolta, hogy az MSZP kérjen bocsánatot, valamint változtasson a nemzetpolitikáján, de erre nem került sor. 
Tizenkét év baloldali kormányzása alatt kevés baloldaliságot mutattunk fel, hiszen a megszorítások, a tőke pártján állás, az öngondoskodás meghirdetése inkább a neoliberális elvekhez tartoznak
– mutatott rá Szili Katalin. 

A miniszterelnöki megbízott szerint napjainkban nagyon jó lenne, ha lenne egy olyan igazi baloldali párt Magyarországon, amely nem neoliberális, hanem valódi baloldali elveket vall. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ