Cropped landscape
Kultúra
Bogányi Gergely: Felelősségünk megőrizni az értékeinket
2018-11-1120:05
Mindössze négyévesen kezdett zongorázni a váci zeneiskolában, de mit fog fel egy négyéves abból, hogy ő csodagyerek. Hatévesen különdíjas lett egy zongoraversenyen, amit kilencévesen már ő nyert meg. A Zeneakadémia különleges tehetségek osztálya után ösztöndíjasaként tanult egy amerikai zeneművészeti egyetemen, melyet párhuzamosan végzett a budapesti Zeneakadémiával. Otthon van a világ hangversenytermeiben, de szűkebb pátriáját Vácott sosem cserélné le. Hogy valójában ki ez az öntörvényű, érzékeny ember, aki bár a zene bűvkörében él, azt a saját definíciója szerint értelmezi. Vajon hallható-e minden fül számár az a valami, ami néhány évvel ezelőtt komoly ellenszélben életre hívta a róla elnevezett csodazongorát, amit saját magának sem engedhet meg. Bogányi Gergely zongoraművész volt az ECHO TV Kettesben Szabó Anettel című műsorának vendége. 
Mélységek és magasságok egyaránt jellemzik az életét – mondta Szabó Anett kérdésére a zongoraművész. Az érzelemgazdag, intuitív személyiséggel rendelkező Bogányi gyermekként nem volt tudatában annak, hogy ő csodagyerek. Rácsodálkozott, amikor más – hozzá hasonlóan - nem hallott meg egy nagy szeptimet, vagy nem tudta megmondani a hangnemet. 

Egyértelmű volt számára a zenei pálya választása. Bogányi beszélt a műsorban arról is, hogy sokáig nem tudott kottát olvasni, mindent hallás játszott. 

Közéleti szerepvállalása kapcsán úgy fogalmazott:  ugyanaz vezérli, mint ami gyerekként vezérelte egy zenemű előadásakor. Az igazság és értékek közvetítése - tette hozzá. 
 
Művészként kötelességének érzi, hogy a közéletben és az oktatásban egyaránt megjelenítse azokat az értékeket, melyeket ma megpróbálnak semmissé tenni és elmosni. 

Abban a történelmi pillanatban, amelyben most vagyunk, nem lehet félvállról venni a helyzetet – fogalmazott a zongoraművész annak kapcsán, hogy nyíltan vállalja ideológiai hovatartozását. 
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Kettesben Szabó Anettel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ