Cropped landscape
Belföld
A kormányzat fő célja, hogy helyben tartsa a határon túli magyarságot
2018-11-1320:15
Fontos, hogy a diaszpóra magyarsága megismerje Magyarország programjait, kiemelten a családpolitika terén – jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.
A politikus szerint jelenleg az elsődleges cél, hogy a két és félmillió magyart a Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján helyben tartsa a kormányzat. 

A helyettes államtitkár meglátása alapján a legnehezebb helyzetben a kárpátaljai magyarság van. Az itt élő orvosoknak, pedagógusoknak és egyházi személyeknek szociális jellegű segítséget nyújt a kormányzat, melynek eredményeként hárommilliárd forintos támogatásban részesül az ukrajnai magyar értelmiség. A térségekben számos pályázat indult, amelyek segítik a térségben élőket.
Szabó Anett kérdésére Szilágyi Péter elmondta, hogy a segítségnyújtás elsősorban az oktatásra irányul, de különböző gazdaságélénkítő programokat is támogatnak majd.

A politikus kitért a határon túl élő magyarok szavazati jogának kérdésére is, kijelentve, hogy a jövőben lehetőség nyílhat a diaszpórában élő magyaroknak arra, hogy részt vegyenek a közelgő EP-választásokon.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ