Cropped landscape
Belföld
Ifj. Lomnici Zoltán: A CEU-nak nem érdeke a kormánnyal való megegyezés
2018-11-1407:49
A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért még mindig nem működik együtt a kormánnyal, hiszen törvénysértő módon nem regisztráltak a külföldről finanszírozott szervezetek listájára. Ezekhez a szervezetekhez hasonlóan a CEU sem teljesíti a jogszabályban követelteket. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában úgy fogalmazott: kevés törvényi feltétel van, mely a civil szervezetekre vagy azokra az entitásokra vonatkozna, melyek külföldről kapnak finanszírozást.
A CEU-val kapcsolatban elmondta: a felsőoktatási törvény módosítása pár bekezdés. Annyi feltételt támasztott a kormányzat, hogy a megnevezése egy egyetemnek legyen egyértelmű és mindenki számára érthető.
Ha két egyetem együttműködik, a megnevezés ne legyen összetéveszthető. A Central European University fordítása a Közép Európai Egyetem, de ez két külön intézmény. A törvény egy olyan előírást rögzített, hogy az összetévesztés lehetőségét kizárják
- fogalmazott.

Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: a másik fontos dolog, hogy az államok közötti megállapodás az tisztázott legyen. Ha egy külföldi egyetemnek van magyarországi székhelye vagy működést folytat Magyarországon, akkor bármilyen országból érkezik ez az egyetem ott érdemi oktatási tevékenységet kell folytatnia.
Az elmúlt időszakban nem egyértelmű információk érkeztek az Egyesült Államokból, hogy megfelelő lenne az akkreditációja a CEU-nak
- fejtette ki.

Az alkotmányjogász kiemelte: számos kérdőjel van. Azt lehet mondani, hogy a CEU-nak és Soros Györgynek nem feltétlenül érdeke a kormánnyal való megegyezés.
Az állandó feszültség fenntartása alkalmat adhat arra, hogy Európában és a világban emiatt támadják Magyarországot.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ