Cover
Gazdaság
Lentner Csaba: Most vagyunk a növekedési ciklus csúcsán
2018-11-1421:04
Széles társadalmi konszenzus van az öt százalékos magyar GDP-növekedés mögött - jelentette ki Lentner Csaba az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A közgazdász elmondta, hogy a fiskális politika a vállalatokat és a munkavállalókat többletteljesítményre ösztönzi, a Magyar Nemzeti Bank a monetáris politikáján keresztül pedig a jövedelmek értékállóságát garantálja. A kettő együttes hatása az, hogy ilyen mértékben növekszik a gazdaság - tette hozzá.
Azért tartható ez a magas növekedési ütem, mert ez a bővülés nem jár egyensúlyi problémákkal. Azáltal, hogy csökkennek az adók, nőnek a bérek és a szociális juttatások növekszik a fizetőképes kereslet, ami a piacon megjelenve növeli a bruttó hazai összterméket - mondta a közgazdász.
Magyarországon 2013 óta tart a gazdasági növekedés, az utóbbi másfél évben pedig sikerült azt elérni, hogy folyamatosan négy százalék felett vagyunk. Most vagyunk a növekedési ciklus csúcsán, csakhogy ez Magyarországon ez öt százalék, míg az EU szinten el sem éri a két százalékot. Tehát a magyar gazdaság növekedési erőfölényben van
- jelentette ki Lentner Csaba.
A közgazdász szerint ez a növekedési ciklus hosszabb lesz, jövőre is 4-4,5 százalékos növekedésre számít. A nemzetközi térben lejátszódó esetleges kedvezőtlen folyamatoktól képesek vagyunk magunkat függetleníteni - jelentette ki Lentner Csaba.

Magyarország felkerült a világ autóipari exportőreinek TOP 20-as listájára

Magyarország gazdaságának zászlóshajója és gerincoszlopa az autóipar – hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miután beszédet mondott az Automotive Logistics Közép és Kelet Európa 2018 Fórumon szerdán, Budapesten. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ