Cropped landscape
Belföld
Schanda Tamás: Az Európai Bizottság büdzséjavaslata mellőzi az ambíciót
2018-11-1521:06
A 2014 és 2020 közötti, Magyarország rendelkezésére álló több mint 9000 milliárd forint uniós fejlesztési forrás 98 százalékát lekötötték, ezzel hazánk a régióban az első helyen áll a kohéziós pénzek felhasználásában – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az ECHO TV Brüsszel – Európa választ című műsorában. Az államtitkár kifejtette, az Európai Bizottság az unió 2020 utáni költségvetésére vonatkozó javaslatát a kormány a jelenlegi formájában nem támogatja, ugyanis negyedével csökkentené a hazánknak járó uniós fejlesztési forrásokat.
Schanda Tamás kiemelte, a 2007-13 közötti ciklust figyelembe véve azt látni, hogy a szocialista kormányzat mindent elrontott a fejlesztési források kapcsán, nem volt stratégiai tervezés, elaprózta és nem a gazdaságfejlesztésre fordította a forrásokat.

2010-től a polgári kormánynak nagyon jelentős lépéseket kellett tennie, hiszen akkor a forrásoknak alig a 10 százaléka rendelkezett kötelezettségvállalással. Ebből sokat tanultunk és ebben az időszakban ütemezetten és nagy sebességgel használjuk fel a forrásokat
– tette hozzá.

Szabó Anett műsorvezető kérdésére, hogy mennyiben változott a forrásfelhasználás a korábbi időszakhoz képest, az államtitkár kifejtette, korábban a források 16 százaléka jutott gazdaságfejlesztésre, de ez a szám most 60 százalékot is eléri.
Ezeket a forrásokat arra használjuk, ami leginkább szükséges Magyarország megerősödéséhez, a kis- és közepes vállalkozások megerősödéséhez, ahhoz, hogy az innovációs és fejlesztési képességei a magyar vállalkozásoknak növekedjenek
– mondta el az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.
 
Az Európai Parlament szerdán elfogadta az unió 2020 utáni, következő hosszú távú költségvetésére vonatkozó, az egyes programokra szánt konkrét összegeket is tartalmazó tárgyalási álláspontját, ami szerint az EP az Európai Bizottság által benyújtott javaslatot kiindulópontnak tekinti, és úgy véli, hogy az abban javasolt összegek nem teszik lehetővé, hogy az unió eleget tegyen politikai ígéreteinek és válaszoljon az előtte álló fontos kihívásokra. Szabó Anett kérdésére, Schanda Tamás megerősítette, hogy Magyarország számára továbbra is elfogadhatatlan a 2020 utáni pénzügyi keretre vonatkozó javaslat. A politikus úgy fogalmazott, az Európai Bizottság javaslata mellőzi az ambíciót.
Az államtitkár közlése szerint a végleges megállapodásnak olyannak kell lennie, amely az európai és a magyar emberek érdekeit szolgálja.

Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja –Brüsszel - Európa választ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ