Cropped landscape
Gazdaság
Varga Mihály: Magyarország tartós növekedési tartományba kerülhet
2018-11-1520:52
Minden elemzői várakozást felülmúlva 5 százalékot nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Varga Mihály pénzügyminiszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában úgy fogalmazott, egy 14-15 éves csúcsot ért el a bővülés, de van még a magyar gazdaságban tartalék a további növekedéshez. A tárcavezető arról is beszélt, hogy már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez.
Varga Mihály kiemelte: ha a negyedéves adatokat nézzük, akkor is vissza kell lapozni a 2000-es évek elejére.
2001-ben az első negyedévben emlékszem ilyen kimagasló növekedési adatra. 2013-2014-ben amikor elindult a gazdaság volt 4 százalék a bővülés, de ilyen kiugró növekedési adat nem volt.
A pénzügyminiszter hozzátette: be tudtuk bizonyítani azt, hogy egy stabil gazdaságpolitika van, mely arra koncentrál és ösztönöz mindenkit, hogy dolgozzon.
Egy jó gazdaságpolitika százalékokban is mérhetően hozzá tud járulni a növekedéshez
- fogalmazott.

Varga Mihály elmondta: a hatéves bérmegállapodás, a beindított gazdaságfejlesztési programok és az 
unióból kapott források hatékonyabb elosztása hozzájárult a kimagasló növekedéshez. Korábban gazdaságfejlesztésre 20 százalék alatti arányt költöttek el. Most az a cél, hogy 60 százalék fölé kerüljünk ebben az elosztásban
- tette hozzá.
Varga Mihály úgy gondolja, ki lehet jelenteni, hogy van egy magyar gazdasági modell.
Lehet nyugodtan arról beszélni, hogy az ország adottságainak és a gazdaság lehetőségeinek megfelelő modellt tudtunk kialakítani. Nagyon sok munka van még, de azt gondolom, az ország kezd abba a helyzetbe kerülni, hogy egy tartós növekedési tartományba kerüljön.
A tárcavezető közlése szerint vannak még tartalékok a magyar gazdaságban. Kiemelte, a kormány teljes foglalkoztatottságot ígért s el kell érni azt, hogy egy 10 milliós országban 5 millió ember dolgozzon. 

Varga Mihály arról is beszélt, hogy 

már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez. Olyan nyugdíj-előtakarékossági kötvényt szeretnének majd kibocsátani, amelyet kicsit kedvezőbb hozamokkal tudnak a takarékoskodók nyugdíjas korukban visszaváltani, a járulékukat élvezni.
A mostani nyugdíj-előtakarékossági számla, önkéntes nyugdíjpénztár és egyéb formák mellett lehetőségnek kellene lennie arra is, hogy az államadósság-kezelés részévé váljon az ilyen típusú előtakarékosság, ilyen rendszerek máshol is működnek - tette hozzá.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ