Cropped landscape
Belföld
Trócsányi László: Erősödik a jogállam az új közigazgatási bírósági rendszerrel
2018-11-2020:41
Határozottan visszautasította és elfogadhatatlannak nevezte Trócsányi László igazságügyi miniszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorának keddi adásában azt az ellenzéki állítást, hogy az új közigazgatási bírósági rendszerrel pártbíróságok fognak létrejönni. A tárcavezető közlése szerint szó sincs a jogállam lebontásáról, hanem éppen ellenkezőleg a jogállam megerősítése fog megtörténni. 2020. január 1-jétől egyfokozatúvá válik a közigazgatási eljárás döntési rendszere, azonnal bírósághoz lehetne majd fordulni, amely kétfokozatú lesz.
A XIX. századtól minden országban napirenden volt, miként lehet a leghatékonyabb módon az állam cselekvéseit ellenőrzés alá vonni, s ennek megfelelően alakultak ki a független közigazgatási bíróságok Európa legtöbb országában. Trócsányi László emlékeztetett arra, hazánkban 1896-ban került felterjesztésre a közigazgatási bíróság, majd fennállt egészen 1949-ig. A tárcavezető kiemelte, a kommunista állam nem kívánta azt, hogy a saját cselekvései felett kontroll legyen. Úgy fogalmazott, a rendszerváltás után egy nagyon hosszú szülés kezdődött, majd 2014-ben kellett dönteni arról, hogy a közigazgatási bíráskodást kiemelik a polgári perrendtartásból, akkor az a döntés is megszületett, hogy egy hatékony, színvonalas közigazgatási bíráskodás jöjjön létre. 
Európa döntő többségében ilyen modell létezik és Magyarországon is ez fog felállni 2020. január 1-jétől
– tette hozzá Trócsányi László.

Szabó Anett műsorvezető kérdésére, hogy bizonyos értelemben a jelenlegi bírósági rendszer kritikájáról van-e szó, az igazságügyi miniszter kiemelte, az eddigi rendszer nem vizsgázott rosszul, a lényeg azonban az, hogy az egész struktúra átalakul, 2020. január 1-jétől az lesz a fő szabály, hogy egyfokozatú lesz a közigazgatáson belüli eljárás és kétfokozatú bírósági kontroll lesz fölötte.

Trócsányi László szerint azzal, hogy kétfokozatúvá válik a bírói eljárás nagyobb lesz a garancia arra, hogy független hatóság fogja ellátni a kontrollt.
Pont nem a jogállamiságot sértő és lebontó jogi intézkedésről, hanem a jogállamiságot erősítő lépésről van szó
– jelentette ki a tárcavezető arra reagálva, hogy parázs vita zajlott a parlamentben a közigazgatási bírósági rendszer kialakításáról. Az ellenzék szerint, ugyanis túl nagy befolyása lesz az igazságügyi miniszternek akár személyi, akár költségvetési ügyekben. 

Trócsányi László az ellenzéki kritikára válaszul elmondta, a közigazgatási bíróságok esetében valóban lesz az Igazságügyi Minisztériumnak bizonyos szerepe a költségvetés összeállításában, ugyanakkor az igazságügyi miniszter jogköre erősen korlátozott, ezen kívül a kétfokozatú a bírósági tanács létrehozásával egy egyensúlyra épülő rendszer jön létre, amikor a bíróságok igazgatásáról van szó. 
Az igazságügyi miniszternek van egy politikai felelőssége, az igazságügyi miniszter interpellálható, odacitálható azonnali kérdésekre, tehát a hatékony igazságszolgáltatás felelősséggel tartozik a bírói rendszer működőképességéért
– tette hozzá.

Azt a baloldali állítást, hogy tulajdonképpen az új közigazgatási bírósági rendszerrel létrejönnek a pártbíróságok, Trócsányi László elfogadhatatlannak nevezte és az Igazságügyi Minisztériumban dolgozó kollégái nevében kikérte magának.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ