Cropped landscape
Gazdaság
KSH: Októberben is lassult a termelői árak emelkedése
2018-11-3009:31
Októberben az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a növekedés üteme harmadik hónapja lassul a szeptemberi 6,7 és az októberi 8,1 százalékos mértéket követően. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 7,4, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 10,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz mérten.
    
A járműiparban 4,8, a gépiparban 5,9, a számítástechnika és elektronika terén 5,5, a villamosgépek gyártásában 4,4 százalékkal voltak magasabbak a belföldi termelői árak, mint tavaly októberben. Az élelmiszeriparban 2,2 százalékkal nőttek, a gyógyszeriparban 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak.
    
Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 5,4 százalékkal nőttek a tavaly októberiekhez képest, a feldolgozóiparban 4,7 százalékos volt az áremelkedés.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ