Cropped landscape
Külföld
Könnygáz, gumilövedék, rohamrendőrök Párizsban
2018-12-0112:55
Könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a sarokba szorított francia rendőrök a feldühödött párizsi tüntetők ellen. Az összecsapásoknak több sérültje van, köztük rendőrök is. Folyamatosak a gyújtogatások a francia fővárosban. A demonstrálók között a francia rendőrség gyanúja szerint erőszakos szélsőbal- és szélsőjobboldali elemek vegyültek. Csikesz Lilla, az ECHO TV helyszíni tudósítója elmondta, hogy eddig 255 erőszakos, agresszív tüntetőt vettek őrizetbe. Az ECHO TV stábját petárdával és sörösüveggel dobálták meg.
A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakos volt. Pénteken kudarcba fulladt a sárgamellényesek két képviselőjének tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel – írja az MTI.

Szombat reggel hat óra óta le van zárva a párizsi Champs-Élysées sugárút a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból.

Az ECHO TV helyszínen lévő tudósítója elmondta, hogy a tüntetők negatívan viszonyulnak a különböző TV-stábokhoz, mivel a francia média nem számol be a rendőri túlkapásokról.
A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük a Place de l'Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg. A rendőrök - tartva attól, hogy erőszakos szélsőbal-, illetve szélsőjobboldali elemek vegyültek a tüntetők közé - legkevesebb 24 erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek - számolt be az ECHO TV tudósítója.

Csikesz Lilla arról számolt be, hogy Párizsban egyre rosszabb a helyzet, az utcákon tízezrek vannak már.
A sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken.
A Facebookon spontán szervezett, apolitikus, a politikai pártokat és a szakszervezeti képviseletet is elutasító mozgalomnak továbbra sincs vezetője. A szombaton utcára vonulók legfőbb követelései az üzemanyagadó eltörlése mellett továbbra is az életszínvonal javítására vonatkozó intézkedések, de többen követelték Emmanuel Macron államfő lemondását is. 

A miniszterelnök jelezte, hogy a rendbontóknak "nem lesz bocsánat", de a kormány szavatolja "a véleménynyilvánítás szabadságát" és továbbra is nyitott a párbeszédre "a megoldások megtalálásához".

Várható volt, hogy egy hét alatt sokkal durvább lesz a helyzet - jelentette ki Almássy Ferenc az ECHO TV Híradójának különkiadásában. A Franciaország szakértő szerint a mostani tüntetésen sokkal több a radikális tüntető, ennek oka, hogy múlt héten a rendőrség egyből könnygázt és vízágyút vetett be a békés tüntetők ellen. Látható, hogy egyre többen támogatják ezt a mozgalmat - tette hozzá.
888/MTI/ECHO TV tudósító
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ