Cropped landscape
Belföld
A Szögi család szeretne hozzájutni a lincselőnek megítélt milliókhoz
2018-12-0420:20
Senkinek nem kötötte az orrára az olaszliszaki lincselésért elítélt H. Dezső, hogy rossz tartási körülményei miatt ötmillió forintos kártérítést ítélt meg számára a bíróság. Helmeczy László, a Szögi család ügyvédje, amint az ECHO TV Razzia című műsorának stábjától értesült erről, azonnal kezdeményezte a végrehajtónál, hogy foglalja le az elítélt magyar állammal szembeni követelését. A jogász erről Napi aktuális című műsorunk keddi adásában beszélt.
Szögi Lajost 12 évvel ezelőtt lincselték meg Olaszliszkán. A gyerekei szeme láttára halálra vert tanár családja 46 millió forint kártérítésre jogosult, ám ebből a mai napig egy forintot sem látott. Most a bíróság az elkövetőnek ítélt meg 5 millió forintot rossz tartási körülményei miatt. A férfi alapesetben 2023-ban szabadulhatna, de jó magaviseletéért akár már jövő júliusban kiengedhetik, így pedig már milliomosként élhet tovább.

Helmeczy László az ECHO TV-ben felhívta rá a figyelmet, 

van arra jogi lehetőség, hogy az olaszliszkai lincselésért elítélt H. Dezső követelését a végrehajtó lefoglalhatja, vagyis az áldozat családja szeretne hozzájutni a pénzhez.
Szabó Anett műsorvezető kérdésére az ügyvéd feltételezte, hogy az ügy bűnügyi költségeit már sikerül behajtani, hiszen az elítéltek közül van, aki már szabadult. (Ma Magyarországon a bűnügyi költség behajtása megelőzi a sértetti kárigényt.)

Helmeczy László már 2016-ban az olaszliszkai lincselés 10. évfordulóján arról beszélt, az áldozatvédelmi törvény alkalmatlan arra, hogy megfeleljen a céljának. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd kifejtette, miután a bűnügyi költségeket az állam megelőlegezi, így először azt kell kifizetni és a sértetti kártérítés így háttérbe szorul.
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja  - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ