Cropped landscape
Külföld
Brüsszel szembemegy minden írott és íratlan demokratikus szabállyal
2018-12-0414:42
A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az újabb voksolást a migránsvízumról. A kabinet szerint az Európai Parlament bevándorláspárti többsége nem tudott belenyugodni abba, hogy az előterjesztés egyszer már elbukott. Hétfőn másodszor is megszavazta a migránsvízumról szóló előterjesztést az Európai Unió LIBE-bizottsága, így a javaslat újra az Európai Parlament elé kerülhet. 
Hitetlenkedve csóválta a fejét a november 14-i európai parlamenti szavazáson Fernando Lopez Aguilar szociáldemokrata képviselő, az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának jelentéstevője, amikor azzal szembesült, hogy a képviselők nem szavazták meg a migránsvízumról szóló jelentést. Aguilar technikai hibákra hivatkozva új szavazást kért, majd a parlamentből visszaküldték a jelentést a LIBE-bizottságba, ahol gyorsított eljárásban újratárgyalták és ismét megszavazták a dokumentumot. 
Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata EP-képviselő (j) nagyon csalódott volt a novemberi szavazáson, de decemberben átkényszerítették a javaslatot.
Ha a határozatot elfogadja az Európai Parlament akkor a migránsok az unión kívüli külképviseleteken beadhatnák a menedékkérelmüket, de annak elbírálását már a közösségen belül várhatnák meg. 
 
A józan észnek mond ellent, amikor ilyen kezdeményezéssel áll elő a parlament - a szavazás után így kommentálta a végeredményt Gál Kinga. A Fidesz európai parlamenti képviselője rámutatott, mindez azért veszélyes Európára, mert menekültügyi eljárás nélkül nem lehet tudni ki gazdasági migráns és ki valódi menekült. 
Tehát ezzel a migránsvízummal a migránsok bejöhetnek Európába, az unió területére és az adott tagállam fogja lefolytatni az eljárást. És látjuk a valóságban, hogy aki már bent van, legyen az veszélyes, legyen az illegális bevándorló, legyen az gyakorlatilag gazdasági migráns, nem tudjuk visszaküldeni, nem tudja az unió visszaküldeni, tehát itt maradnak
– nyilatkozta az ECHO Tv stábjának az európai parlamenti képviselő.
Gál Kinga szerint a humanitárius vízum bevezetése abszurd és veszélyes
A bevándorláspárti brüsszeli elit azon dolgozik, hogy minél több bevándorló jusson be az Európai Unió területére - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs azt mondta, migránsok tömegét akarják ráereszteni Európára a migránsvízummal úgy, hogy az Európai Parlament a demokrácia alapvető szabályait sem veszi figyelembe. 
Amennyiben a 37 támogató, 10 elutasító szavazattal és három tartózkodás mellett megszavazott határozatot az EP plenáris ülésén is elfogadják, azzal a LIBE képviselői fel kívánják szólítani az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein. 

Az Európai Bíróság idén márciusban mondta ki, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok polgárai számára. 

ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ