Cropped landscape
Külföld
Ausztria támogatja az ENSZ menekültügyi megállapodását
2018-12-0516:51
Ausztria támogatja az ENSZ menekültügyi megállapodását, szemben a világszervezet globális migrációs csomagjával - közölte Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár és Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár a szerdai kabinetülést követően.
A két politikus szerint az osztrák kormány egy ennek megfelelő nyilatkozatot fogadott el, amelyhez magyarázatokat is fűzött. A bécsi vezetés ezzel akarja biztosítani, hogy a dokumentumból ne hárulhassanak jogi kötelezettségek Ausztria számára.
    
Ausztria október végén jelentette be, hogy a kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget.
    
Támogatásáról biztosította a bécsi vezetés ezzel szemben a világszervezetnél párhuzamosan készülő globális menekültügyi megállapodását. Kurz ez utóbbival összefüggésben azt mondta: "Tüzetesen megvizsgáltuk, s szövetségi kormányként el fogjuk fogadni". Hangsúlyozta: biztosítva látják azt, hogy a megállapodás rendelkezései nem lépnek túl a menekültek helyzetére vonatkozó genfi menekültügyi konvención. Mint mondta, tartalmilag is nagy részben támogatják a globális menekültügyi paktumot, amelyet várhatóan december közepén szentesít az ENSZ közgyűlés egy határozattal. Az osztrák kancellár emellett kiemelte azt is, hogy "egy határozatnak nincsen jogilag kötelező karaktere", s így nem válhat a nemzetközi szokásjog részévé.
    
Strache szintén védelmébe vette azt, hogy az osztrák kormány támogatja a menekültügyi paktumot, ugyanakkor pedig elutasítja a migrációs csomagot. Mint mondta, utóbbi számtalan kötelezettséget tartalmaz, s emiatt tartani lehet attól, hogy ezek a rendelkezések idővel a nemzetközi szokásjog részévé válhatnak. "Ehhez képest teljesen más a helyzet az ENSZ menekültügyi határozatával" - húzta alá Strache. Ezt azzal indokolta, hogy annak szövege világosan különbséget tesz a migránsok és a menekültek között. Hozzátette: a megállapodásból pedig "semmi szín alatt nem hárulhatnak kötelezettségek" az egyes országokra.
    
Az osztrák kabinetülésről kiadott közlemény szerint Bécs nagyrészt elfogadhatónak tartja a menekültügyi megállapodás rendelkezéseit. A dokumentum főleg a menekülthullámok kiváltó okai elleni küzdelemre összpontosít, emellett célja a befogadó államokra nehezedő nyomás enyhítése, valamint az, hogy megteremtsék a származási országokban a menekültek biztonságos és méltó visszatérésének a lehetőségét.
    
Az ENSZ Közgyűlés 2016 szeptember 19-én döntött a migrációs paktum és a menekültügyi megállapodás előkészítéséről, így elkülönítve a két témakört. Egyik megállapodás tervezet sem bír kötelező erővel.
    
A globális menekültügyi megállapodást, amely a migrációs csomaggal ellentétben kevéssé vitatott, várhatóan december közepén szentesíti az ENSZ közgyűlés. A menekültügyi paktumot az ENSZ Közgyűlésének szociális, humanitárius és kulturális ügyekben illetékes bizottsága is jóváhagyta november 13-án, egyedül az Egyesült Államok, amely a migrációs paktumot is elutasítja, szavazott akkor nemmel.
    
Az ENSZ Magyarország által is elutasított migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.
    
Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ