Cropped landscape
Belföld
Lavinát indíthat el Szávay bukása
2018-12-0506:49
A zsidó nő megverésével hencegő, parlamenti mandátumát emiatt elveszítő Szávay Istvánon kívül van további három személy, akiket hozzá hasonlóan leszednek – mondta Volner János, a Jobbik volt alelnöke. Mint fogalmazott, egyre gátlástalanabb eszközöket vetnek be egymás ellen a Jobbikon belül, így nem csoda, ha a frakcióban gyászhangulat van, és mindenki retteg, hogy ki lesz a következő.
Szávayt leszedték, de ennek az egész folyamatnak még nincs vége – így reagált a Magyar Időknek Volner János, a Jobbik volt alelnöke a parlamenti mandátumáról hétfőn lemondott, zsidózó politikus botrányával kapcsolatban.

Ismert, egy hete a Hír TV által nyilvánosságra hozott első hangfelvételen Szávay István arról beszél, hogy megvert egy zsidó származású nőt. Emiatt másnap Szávay lemondott frakcióvezető-helyettesi és parlamenti jegyzői posztjáról, mandátumát azonban csak most hétfőn adta vissza, nem sokkal azelőtt, hogy egy újabb felvételt mutatott be a Hír TV.

Ez utóbbin a májusi tisztújító kongresszus napján arról beszélt, hogy kik és milyen sorrendben lesznek a Jobbik új alelnökei. Mindezt pár órával a szavazás előtt tette, és az eredmény meg is felelt mindannak, amit Szávay „jósolt”. A hangfelvételen kétkedő párttársainak megerősítette, hogy bizonyosan ez lesz a szavazás végeredménye, amiért rengeteget dolgozott, telefonált.

Szávay távozásával kapcsolatban Volner most azt mondta, ő legalább három olyan képviselőről tud még, aki meggyőződése szerint távozni fog a Jobbik parlamenti frakciójából. Volner nem árulta el, kikre gondolt, csak annyit mondott, a vezetés is érintett lesz ebben az ügyben.
Négyen mehetnek el maguktól a Jobbikból, de van további három személy, akiket Szávayhoz hasonlóan leszednek
– állította a politikus, aki újfent megerősítette, ő levette a magánélet feliratú fazékról is a fedőt, ami azt jelenti, hogy nem fog a Jobbik politikusaival foglalkozni, de most már a frakció tagjai nem állnak a védelme alatt, és nem tesz annak érdekében semmit, hogy bizonyos információk ne kerüljenek napvilágra. Kitért arra is, hogy most nem újságírók által kiszagolt ügyek kerülnek elő, hanem a párt belső köreiből megy a kiszivárogtatás, ami sokkal „gyilkosabb”.
Azt látom, hogy egyre gátlástalanabb eszközöket vetnek be egymás ellen a párton belül, így nem csoda, ha a Jobbikban gyászhangulat van, és mindenki retteg, hogy ki lesz a következő, akiről előkerül egy hangfelvétel vagy kiderül valami
 – mondta a politikus.

A minimum kétes tisztaságú tisztújításról, valamint az illegitimnek tartott pártvezetésről Volner úgy vélekedett, Apáti Istvánnal ők kapták a legtöbb szavazatot alelnökként, noha a kampányban igyekeztek keresztbe tenni nekik.

– Ezzel szemben Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont úgy kellett a tagság torkán letuszkolni. Sőt korábban Sneiderből még alelnök is csak úgy lehetett, hogy Vona Gábor megvétózta több alelnök újrázását – idézte fel a politikus, aki szerint a tisztújításon erős nyomás volt a tagságon, mert aki nyíltan kiállt Toroczkai László mellett, a párton belüli állását és a pártvezetéssel meglévő jó kapcsolatát kockáztatta.

– Ma már nincs olyan fizetett alkalmazott a pártban, aki egyébként Toroczkait támogatta volna a tisztújításon. Vagyis a pártszakadással együtt kiirtották a nemzeti vonalat a Jobbikból, és azok maradtak, akik gyakorlatilag bármire hajlandóak – fogalmazott.

Volner beszélt arról is, hogy Vona Gábor már az első hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után azonnal kivágta volna Szávayt. – Így viszont, hogy ­Sneider pártelnökként nem lépett fel erélyesen, és meg is védte Szávayt, a Jobbikra nem lehet ráütni a kóser pecsétet, ami a balliberálisokkal való együttműködésnek nem tesz jót. A Jobbik elvesztette az elfogadottságát.

A pártot érintő belső háborúról – amely a Jobbik szerint hazugság – a Mi Hazánk képviselője azt mondta, Szávay valóban pályázott a pártigazgatói posztra, remélve, hogy a tisztséget jelenleg betöltő Szabó Gábort felmentik, azonban úgy látja, mindez a zsidózás miatt elúszott.
Ha tippelnem kéne, azt mondanám, Szávay nem jár azért rosszul, és nem lehetetlen, hogy a pártalapítványban találnak neki helyet havi másfél millió forintért.
Arra az általa korábban tett utalásra, miszerint a Vona Gábor bizalmát élvező Stummer János alelnök átvenné Sneider helyét, Volner most azt mondta, a türelmetlenség jeleit látja Stummeren, mint aki szeretné már hatalmába keríteni a Jobbikot, míg Sneider Tamás szorítja a kormányrudat.

Szávay képviselői mandátumának lemondásáról Z. Kárpát Dániel a Hír TV-nek azt mondta tegnap, volt képviselőtársa egyértelműen brutális hibát követett el, ennek a következményeivel szembesült is.

– Keresztre feszítést szeretnének, vagy milyen egyéb következményt? Szávay István lemondott a mandátumáról, és minden egyéb ezzel kapcsolatos gondolatát megosztotta a legszélesebb közvéleménnyel. Tehát következmények nélküli pártnak nem lehet nevezni a Jobbikot – mondta.

Mirkóczki Ádám, kommunikációs igazgató a PestiSrácoknak úgy fogalmazott, Szávay példásan járt el, hogy felmérte mondatainak súlyát, és nem kívánta ezzel terhelni pártját. A tisztújítás „cinkelését” Mirkóczki visszautasította, mint mondta, több százan dolgoztak a kampányban, Szávay pedig csak egy tippsort osztott meg a többiekkel.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ