Cropped landscape
Belföld
Nézőpont Intézet: Az áprilisi választások óta is erősödött a Fidesz-KDNP
2018-12-0507:21
Míg októberben a Fidesz-KDNP támogatottsága 51% volt, addig decemberre ez a szám 53%-ra módosult. A Jobbiké ezzel szemben 17%-ról 15%-ra csökkent a választók körében – tájékoztatta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet vezető kutatója az ECHO TV Jó reggelt! című reggeli műsorát.
Az elemző elmondta, hogy bár a kutatások során mindig más embereket kérdeznek meg, azonban a fenti változás egyaránt a férfiak és a megyeszékhelyen élők körében történt.

A műsorban Nagy Dániel leszögezte, a kormánypártok az áprilisi országgyűlési választásokon mutatott eredményükhöz képest is erősödtek. A Nézőpont Intézet vezető kutatója a Jobbik eróziójáról is beszélt, kiemelve, hogy a párt támogatottságának csökkenése még az aktuális (Szávay-féle) botrány előtt is érzékelhető volt.

Az elemző Nehéz Attila felvetésére a Mi Hazánk Mozgalomról is beszélt, elmondva, hogy a politikai erő jelenleg 2%-os támogatottságot élvez, köszönhetően annak, hogy a Jobbiktól szakítottak ki politikusokat és szimpatizánsokat egyaránt.

A műsorban a baloldal helyzete is szóba került: az MSZP és a Párbeszéd közösen szerepel az intézet felmérésében, amely szerint jelenleg 10%-on állnak a választópolgárok körében, ez pedig a politikai életben maradásukat jelenti. A Demokratikus Koalíció 7%-ot tudhat magának, amely ezáltal még egy szinttel lejjebb helyezkedik el a baloldal erőihez képest – szemléltette az eredményeket az elemző.

A Nézőpont Intézet felmérése kitért az EP-mandátumbecslésre is, amelynek eredménye szerint, ha most szombaton lennének a választások, akkor a Fidesz-KDNP tizennégy, a Jobbik négy, a Párbeszéd kettő, a Demokratikus Koalíció pedig egy képviselőt delegálhatna a testületbe.

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ