Cover
Belföld
A kormány előnyösen támogatja a lombikbébi programot
2018-12-0613:10
Idén 40 éves a világ első lombikbébije. Világszenzációnak számító születése óta a Földön közel 6 millióra tehető azoknak a száma, akiknek élete in vitro megtermékenyítéssel kezdődött. Mivel a meddőség napjainkra népbetegséggé vált, idehaza is egyre több terméketlen párnak a lombikbébi-program az egyetlen út a hőn áhított gyermekáldáshoz. Az eljárással kapcsolatos tényekről és tévhitekről is beszámolt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában Dr. Forgács Vince az orvostudomány kandidátusa, a Forgács Intézet igazgatója.
Dr. Forgács Vince úgy gondolja, a meddőség valóban népbetegség. A statisztikák azt mutatják a gyermek után vágyó pároknak, körülbelül a 15-20 százalékát érinti. Ha belegondolunk akkor ez százezres nagyságrend Magyarországon.

A Forgács Intézet azt javasolja, azok a párok, akiknél minden igyekezetük ellenére nem jön össze a terhesség forduljanak minél hamarabb szakértőhöz, ez önmagában még nem jelent lombik programot. 2-3 hónapon belül, a megfelelő vizsgálatokat követően kiderülhet van-e akadálya a terhebeesésnek és ha igen, akkor mi az.

A kormány hihetetlen előnyös módon támogatja a programot – mondta. Éveken keresztül kértük, hogy ne legyenek várólisták hiszen egy negyven éves hölgy nem várhat egy napot sem.

Tavaly ennek első fordulójaként az állami intézetek kaptak 4000 plusz ciklus lehetőséget és még ebben az évben privát tulajdonú egészségbiztosítási szerződéssel rendelkező intézet is kapott. Magyarországon a 11 egészségügyi pénztárral szerződött szektorsemlegesen finanszírozott intézet összességében 12-13000 ciklus kezelési lehetőséget.

Örömmel tette hozzá, ez már fedezi az igényeket. Gyakorlatilag el fognak tűnni a várólisták és több gyermek születik. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ