Cropped landscape
Külföld
Magyarország nem képviselteti magát a marrákesi migrációs csúcson
2018-12-0620:54
A magyar kormány nem küld képviselőt arra a nemzetközi kormányközi konferenciára a marokkói Marrákesbe, amelyen a tervek szerint elfogadják az ENSZ átfogó migrációs megállapodáscsomagját - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az ECHO TV Brüsszel – Európa választ című műsorában. A politikus kifejtette: új törésvonal van kialakulóban Európában a migráció tekintetében és ez csak élesedni fog a jövő évi európai parlamenti választásokig.
Dömötör Csaba kiemelte: az Európai Unió nem kezelte jól a migrációs válságot, ezzel az európai polgárok is egyetértenek, különben nem mondaná azt minden második európai állampolgár, hogy a migráció a legjelentősebb probléma.

Az államtitkár hozzátette: sokat hallhattuk azt az utóbbi években, hogy több Európára van szükség, de az uniós döntéshozók a legtöbb esetben nem mondták el, hogy ez alatt mit értenek. Ebben az ügyben van egy új törésvonal Európában, mely egyre intenzívebb lesz, ahogy közeledik az európai választás. 
Az egyik oldalon azok vannak, akik szerint a nemzetállamok, határok és nemzeti kultúrák idejét múlt dolgok és az, hogy nemzetek fölötti szintre emeljük a döntéshozatalt majd mindent megold. Ők a nyílt társadalom tábora. Mi nem közéjük tartozunk. Mi azt mondjuk, hogy Európa nagyságát mindig is a nemzetek együttműködése, sokszínűsége, adott esetben a nemzetek versengése adta és a jövőben is ezen az alapon képzeljük el az európai együttműködést
- fogalmazott. Hozzátette: a migrációs kérdés volt az, amely igazán felszínre hozta ezt a vitát és minden korábbinál intenzívebbé tette.
Dömötör Csaba kifejtette: nem lenne értelme képviselőt küldeni Marrákesbe, a nemzetközi kormányközi konferenciára, mert Magyarország nem vesz részt az ENSZ migrációs megállapodásában. Úgy véli, ha valaki megnézi ezt a dokumentumot azt láthatja, hogy alapjogként tekint a migrációra.
Úgy képzeli el a világot, hogy népcsoportok vándorolnak egyik helyről a másikra és nekik biztosítani kell a jogot arra, hogy ott telepedjenek le ahol akarnak
- emelte ki. Hozzátette: az egész dokumentumnak az üzenete az, hogy a népvándorlást nehezítő tényezőket le kell bontani.

Az államtitkár elmondta: a legnagyobb probléma az ilyen típusú ENSZ dokumentumokkal, hogy hivatkozási alapként szolgálnak más nemzetközi szervezetek számára, így az Európai Unió számára is. Ezzel a magyar álláspontot körbe tudják zárni.
Az ENSZ elfogad egy ilyen dokumentumot azt állítva, hogy nem kötelező, majd utána kötelező érvényű dokumentumokban megjelenik hivatkozási alapként és mi védekezésre vagyunk kényszerítve. Ezt szeretnénk elkerülni
- mutatott rá a politikus,.

Teljes adás:
Adásunkban szó esett NATO-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásáról, valamint az úgynevezett humanitárius vízum ügyéről.

ECHO TV - A nemzet hangja - Brüsszel – Európa választ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ