Cropped landscape
Belföld
Dr. Horváth Ildikó: A világ harmadik legjobbja lehet a magyar gyermek-ellátórendszer
2018-12-0607:32
Bár a hazai gyermek-gyógyellátás sok szempontból már most is példaértékű Európa számára - elég csak a védőnők és a védőoltások rendszerére gondolnunk - szükség van azonban a sürgősségi gyermekellátás feladatára is koncentrálni. Erről Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár beszélt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában.
Az államtitkár a gyerekbalesetekre és azok megelőzésére is felhívta a figyelmet, ez ugyanis fontosabb, mint az országos-szintű gyermektraumatológiai fejlesztés.
A kiépítésre kerülő gyermekgyógyászati rendszer az országos intézetekre és a vidéki pillérekre épül, ezzel kapcsolatban Debrecen, Pécs és Szeged kiemelt szerepét hangsúlyozta Dr. Horváth Ildikó, kitérve Győr városára is, amely a felnőttellátásban is ellát fontos feladatokat.
 
A fejlesztési programra a kormány tizennégy milliárd forintot különített el, amelynek jelentős része új műszerek beszerzéséhez és az infrastruktúra jobbá tételéhez szükséges. Ez utóbbival kapcsolatban hungarikum, hogy a sürgősségi ellátók felnőtt és gyermek részlegre lesznek elkülönülve – tette hozzá az államtitkár.   
 
A műsorban Dr. Horváth Ildikó azzal a tegnapi hírrel kapcsolatban is megszólalt, hogy nem kérhető díj azoktól a szülőktől, akik beteg gyermekük mellett kívánnak maradni a kórházakban. Az államtitkár az ügyről elmondta, a minisztérium támogatja a kezdeményezést, a kórházakban pedig már elvárás, hogy biztosítsák a szülők jelenlétét igény esetén.
 
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ