Cropped landscape
Külföld
Franciaország-szerte 89 ezer biztonságit mozgósítanak
2018-12-0621:10
Szombaton országszerte 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte a sárgamellényesek újabb tüntetése miatt - közölte csütörtök este a TF1 francia televízióban Édouard Philippe kormányfő.
"Olyan emberekkel állunk szemben, aki nem tiltakozni, hanem törni-zúzni akarnak, és nem akarunk nekik szabad utat engedni" - mondta a kormányfő.
   
Párizsban 8000 rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is. Ez utóbbiakat a 2005. évi elővárosi tüntetések során vetették be utoljára.
   
Előző szombaton, amikor zavargások törtek ki az üzemanyagadó emelése elleni tüntetések során, a rendvédelmi erők mintegy 65 ezer tagját vonultatták fel, közülük ötezret a fővárosban.
   
A kormányfő megerősítette, hogy semmilyen "hangzavar" nincsen az államvezetésben az üzemanyagadó emelése kapcsán. A kormányfő kedden még az emelés felfüggesztéséről beszélt, majd szerdán az elnöki hivatal közölte, hogy "eltörölték" az emelést. "Ez az adó nem szerepel a 2019. évi költségvetésben, törölték" - mondta a kormányfő csütörtök este a televízióban.
   
"Az a küldetésem, hogy elérjük a köztársasági elnök által kitűzött célokat. Ezt a többség támogatásával és az elnök bizalmát élvezve teszem" - mondta Édouard Philippe, arra a kérdésre válaszolva, hogy lemond-e, amiért a végrehajtó hatalom halogatta a sárgamellényesek dühének csillapítását célzó intézkedések meghozatalát.
   
"Az emberek egy része lázad" - ismerte el csütörtökön a CNews hírtelevíziónak nyilatkozva Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter, aki megfelelő válaszokat sürgetett a végrehajtó hatalom részéről.
   
Kedd óta a kormány és az elnöki hivatal arról igyekszik meggyőzni a tiltakozókat, hogy meghallották a hangjukat, a sárgamellényesek azonban egy negyedik tüntetést is szerveznek szombatra a fővárosba, és a kormány újabb erőszakhullámtól tart.
   
Egy esetleges franciaországi polgárháborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy ez a szó "nem hangzott el" a felső vezetésben.
   
"Nagyon mérgező a légkör, a soha nem látott mértékű erőszak légkörében józan észre és nyugalomra kell inteni az embereket"- mondta. Hozzátette, hogy a követelések jogosak.
   
"A középosztály volt 10-15 éven át Franciaország fejőstehene, és ez már nem megy tovább. Megpróbáltunk több egyelőséget teremteni, de nem sikerült" - ismerte be a kudarcot Didier Guillaume.
   
Szombaton a sárgamellényesek újabb tüntetése miatt zárva tart több párizsi múzeum, közöttük a Louvre, valamint az Eiffel-torony is.
   
Csütörtökön folyatódott a diákok tiltakozó megmozdulása. A gimnazisták tüntetése során több incidens történt Észak-Franciaországban, országszerte több mint 700 diákot állítottak elő - közölte a belügyminisztérium. Szerte az országban mintegy 280 oktatási intézménynél volt tüntetés, illetve rendzavarás.
   
A megyében mintegy 30 intézménynél voltak torlaszok. Három járművet és 23 szeméttárolót felgyújtottak.
   
Lille-ben több száz fiatal gyűlt össze a Montebello nemzetközi gimnázium előtt. Ezt követően több gimnázium több száz diákja vonult a városközpontba az oktatási hivatal elé, hogy a kormány oktatási reformja, így az általuk egyenlőtlennek tartott új érettségi ellen tiltakozzanak. A városközpontban a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták fel a tömeget.
   
Pas-de-Calais megye több városában gimnazisták megdobálták a rendőröket, nyolc rendőr megsebesült. Húsz embert előállítottak.
   
Előző szombaton, amikor zavargások törtek ki az üzemanyagadó emelése elleni tüntetések során, a rendvédelmi erők mintegy 65 ezer tagját vonultatták fel, közülük ötezret a fővárosban. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ