Cover
Külföld
Háttérkép: Csak a közvéleménynek szól a „keménykedés” Szaúd-Arábiával
2018-12-0621:51
A híradások szerint kiközösítették Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst a G20 aregentínai csúcstalálkozóján az országvezetők. Legalábbis a kamerák előtt. De valójában semmi nem történt, hiszen nyilvánvaló, hogy a herceget minden döntésnél számításba vették, kikérték a véleményét. Tulajdonképpen a színfalak előtt az állam- és kormányfők előadták, hogy a Hasogdzsi-ügy miatt a nyugati világ rettenetesen haragszik a szaúdi trónörökösre, pedig közben semmi sem történt. Mint arra Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt rámutatott az ECHO TV Háttérkép című műsorának csütörtöki adásában rámutatott, Szaúd-Arábiát egyszerűen nem lehet szégyenpadra állítani, hiszen az egyik legnagyobb olajhatalom és sokáig meghatározó stratégiai tényező lesz a világban. 
A nyugati világban megszokott a „szuperelhatárolódás”, ugyanakkor az olajár ennél sokkal fontosabb – hívta fel rá a figyelmet Boros Imre. A közgazdász szerint nem lehet nem figyelembe venni, hogy mégiscsak a szaúdi koronahercegről van szó, akinek a jövőben nyilvánvalóan fontos szerepe lesz a világpolitikában.

Bogár László közgazdász szerint a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása valóban sajnálatos, de nem egyedülálló, hiszen napjainkban szinte rutinszerű az emberek kivégzése, de a legtöbb eset nem kap sajtóvisszhangot. 
A mostani ügyről kizárólag azért tudni, mert a világ urai azt akarták, hogy tudjunk róla, hogy legyen egy elemi erejű felháborodás
– mutatott rá Bogár László. A közgazdász szerint a mostani játszma mögött az húzódik meg, hogy az ezermilliárd tonnányi olajon ülő Szaúd-Arábia nyilvánvalóan felkészül a néhány évtizeden belül bekövetkezhető világhatalmi rend változásaira. Az arab ország célja, hogy minél kedvezőbb struktúrába kerüljön a jelenleginél, és egyáltalán nem hagyja figyelmen kívül, hogy az Egyesült Államok 10-20 év múlva elveszítheti birodalmi erejét. 
Ami a világhatalmi átrendeződést illeti, a legutóbbi G20-csúcson szorosabbra fűzte kapcsolatait Oroszország, Kína és India, sőt Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst egyedül Vlagyimir Putyin orosz államfő köszöntötte szívélyesen, vagyis azt látni, hogy az orosz-szaúdi kapcsolatok is egyre inkábba erősödhetnek. 
Kissinger 1971-es látogatása óta Szaúd-Arábia és az amerikai birodalom kapcsolatai rendszere, olyan szoros, hogy abba egy papírlap sem férne bele, de most azt látni, hogy Rijád az USA legfőbb riválisától, Oroszországtól vesz rakétavédelmi rendszert
– mutatott rá Bogár László. Hozzátette: a XX. században az is elképzelhetetlen volt, hogy a szaúdi uralkodó moszkvai látogatást tegyen, viszont tavaly óriási kísérettel folytatott szívélyes tárgyalásokat az orosz fővárosban. 

Elmondhatjuk, hogy miközben világunk régóta nem tapasztalt átalakuláson megy keresztül addig – Bogár László közlése szerint – olajkészletei miatt Szaúd-Arábia hosszú évszázadokig meghatározó stratégiai tényező lesz a világban. 

Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja - Háttérkép 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ