Cropped landscape
Külföld
Kultúrharc Párizsban - a magyar állam pénzén diktatúrázott egy rendező
2018-12-0619:32
Törölte a ma esti Spiró-bemutatót a Párizsi Magyar Intézet igazgatója. A Csirkefej című művet a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával adták volna elő a francia fővárosban. Havasi János, a párizsi Magyar Intézet igazgatója azonban úgy döntött, hogy leveszi a darabot a programról. Ennek oka, hogy a darab rendezője, Gerzsenyi Bea egy e-mail-ben Magyarországot gyalázó kommentárral „reklámozta” az előadást. Az ECHO TV információi szerint a döntéssel elégedetlen érintettek demonstrációt szerveznek ma estére az Intézet elé. 
Orbánisztánról, abszurd Magyarországról, a korrupció államáról, a butaság államvallásáról fejtegette nézeteit Gerzsenyi Bea rendező az általa színre vitt Spiró-darab kapcsán, de mindez nem akadályozta meg abban, hogy a „korrupció állama” által fenntartott Párizsi Magyar Intézet szolgáltatásait igénybe vegye „művészete” kibontakoztatásához. 

Az Intézet igazgatója azonban közbelépett, és úgy döntött, hogy máshol talán helye lehet egy ilyen visszataszító politikai támadásnak, de nem a magyar adófizetők pénzéből fenntartott kulturális intézetben. 
 
Mai közleményében azt írta Havasi János igazgató, hogy a Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét, mely a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervükbe. A három hónapos próbafolyamat során a rendező, Gerzsenyi Bea minden szakmai kívánságát teljesítették, egyebek között térítésmentes szállást biztosítottak számára. 
 
Egy nappal Spiró művének bemutatója előtt azonban kiderült, hogy az előadás rendezője olyan provokatív meghívólevelet küldött szét az esemény kapcsán, mely Magyarországra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat tartalmaz. Ráadásul a rágalmazó közleményt az Intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami további megtévesztésre alkalmas. 
 
Ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára a Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható fel – írta az igazgató, hozzátéve: „inkorrekt lépésével Gerzsenyi Bea olyan helyzetbe manőverezte intézetünket, magát és társulatát, amelyben nem dönthettem másként, mint hogy a rendezővel megszakítottam a munkakapcsolatot, és a bemutatót töröltem az intézet programjából.” 
 
Az ECHO TV Híradója úgy tudja, a döntéssel elégedetlen érintettek demonstrációt szerveznek ma estére a Párizsi Magyar Intézet elé. 

ECHO TV - A nemzet hangja

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ