Cropped landscape
Belföld
Már domináns párt sincsen az ellenzéki térfélen
2018-12-0621:02
Az áprilisi országgyűlési választások óta a Fidesz tábora megmaradt, ugyanakkor nagyon komoly szavazói bázisvesztéssel kell szembenéznie a Jobbiknak és az LMP-nek is. A két ellenzéki pártnak megfeleződött a tábora, sőt a Lehet Más a Politika 2 százalékon áll, vagyis úgy tűnik, azt a két pártot büntetik a választók, amelyeket az ellenzék kudarcáért okolnak, illetve, ahol a legerősebb belharcok vannak– emelte Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője az ECHO TV Napi aktuális című műsorának csütörtöki adásában. Nótin Tamás, az Alfahír újságírója szerint az ellenzéki szavazók csalódása átcsapott egyfajta apátiába, az ellenzéki pártok pedig csak vajúdnak. Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa azt emelte ki, hogy az ellenzéki oldalon eltűntek azok a meghatározó szereplők, akik tudnák irányítani a párbeszédet. Szávay István jobbikos politikus esete kapcsán éles vita is kialakult a stúdióban. 
Deák Dániel politológus szerint az összes ellenzéki párt válságban van, ugyanakkor az példátlan, hogy a kormánypártok nem veszítettek szavazóikból, sőt nőt a tábor is, hiszen, ha most vasárnap lennének a választások, akkor a Fidesz-KDNP több mint 50 százalékos eredményt érne el. A Figyelő főmunkatársa a GKI adataira hivatkozva elmondta, a magyarok elégedettek azzal, hogy folyamatosan nő a gazdaság és sokkal pozitívabban tekintenek a jövőbe, mint néhány évvel ezelőtt. Hozzátette: 
a bevándorláspolitikának meghatározó szerepe van abban, hogy a kormánypártok tartják a népszerűségüket.
Nótin Tamás, az Alfahír újságírója szerint jelenleg egy átalakulás történik az ellenzéki pártok körében, ugyanakkor Deák Dániel úgy véli, ezt inkább szétaprózódásnak kellene hívni. A politológus kiemelte, 2014-hez képest mostanra eltűntek a domináns szereplők az ellenzéki oldalon, hiszen a Jobbik és a MSZP 8 százalék körül áll, a 2 százalékos LMP pedig jelenleg be sem jutna a parlamentbe. 
Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője szerint a baloldalon jelenleg látni egyfajta tisztulási folyamatot. Egyetértve Nótin Tamással a stratégiai igazgató is úgy látja, érezni a választói apátiát, jelenleg a felmérések szerint 49 százalék a bizonytalanok aránya. 
Kapott egy akkora pofont az ellenzék, hogy abból nem lehet fél év alatt felállni. szüksége van arra az ellenzéknek, hogy rendezze a sorait
– fűzte hozzá.
 
Deák Dániel és Pulai András is úgy véli, jelenleg az ellenzék sok sikerre nem számíthat az európai parlamenti voksoláson, ugyanakkor az önkormányzati választásokra akár már úgy is készülhetnek, hogy néhány várost vissza is hódítanának.

Velkovics Vilmos műsorvezető azon felvetésére, hogy Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára Napi aktuális című műsorunkban azt mondta, a Jobbik a felszín alatt ugyanaz az antiszemita párt, mint volt, Nótin Tamás elmondta, Szávay István felelősséget vállalt a hibájáért és lemondott, ez pedig nem jellemző a magyar politikai életben. 

Azért szedték le Szávayt, mert féltek a további népszerűségcsökkenéstől
 – jelentette ki Deák Dániel. Szerinte a Jobbik is látta, hogy akkor a botrány, hogy nem lehetett tovább Szávayt a parlamentben tartani. 

A Figyelő főmunkatársa és Pulai András is emlékeztetett, a mai napig több olyan politikus is van a Jobbikban, akik korábban szélsőséges megnyilatkozásaikról híresültek el. 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ