Cropped landscape
Külföld
A bolgár miniszterelnök ellenzi újabb NATO-hadihajók küldését a Fekete-tengerre
2018-12-0714:25
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt aggasztja a kercsi incidens miatt kialakult fekete-tengeri helyzet, és ellenzi azt, hogy a NATO újabb hadihajókat küldjön oda, mert ez szerinte súlyos válsághoz vezetne.
Pénteken újságírók kérdéseire válaszolva a parlamentben Boriszov úgy fogalmazott, hogy "a Fekete-tenger olyan hely, ahol idegenforgalomnak, gázvezetékeknek és közlekedő kompoknak kell lenniük". Óhatatlanul súlyos válsághoz fog vezetni, ha egyik részről a NATO újabb hadihajókat küld a Fekete tengerre, másfelől pedig ott van a "roppant erejű" orosz Fekete-tengeri Flotta. 
    
"A helyzet közvetlenül minket érint, mert éppen a Fekete-tengeren vannak a legjobb üdülőhelyeink" - mondta Boriszov. Hozzátette, ő nagy erőfeszítéseket tesz külföldön is és Ukrajnában is, hogy a józan ész kerekedjen felül, és a választás előtti kampány és a belpolitikai helyzet Ukrajnában ne vezessen a helyzet romlásához. 
    
"A helyzet rendkívül kedvezőtlen, ennél rosszabbat okozni se lehetett volna a Fekete-tengernek (...), nem lett volna szabad megengedni, hogy ez a konfliktus megtörténjen" - mondta Boriszov. 
    
November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. 
    
Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet, megsértve az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló kétoldalú megállapodást is. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve haladtak a Kercsi-szoros felé, amelyen az áthajózás engedélyköteles. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit. 
    
A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök 30 napra hadiállapotot - az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját - vezette be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ