Cropped landscape
Belföld
A gyermek joga, hogy szülei vele lehessenek a kórházi tartózkodás ideje alatt
2018-12-0707:37
Jelenleg szűkszavú a törvény, így jogszabályalkotással lehet megoldani azt a kérdést, hogy miként maradhatnak a szülők gyermekük mellett a kórházban, ezen kívül rendezni kell a finanszírozási problémákat is, hiszen a kórházaknak nem áll rendelkezésükre az a forrás, hogy bővítsék szolgáltatásukat – hívta fel rá a figyelmet Lápossy Attila, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának osztályvezetője az ECHO TV Jó reggelt című műsorának pénteki adásában. A jogi főreferens szerint gyermeki jogról és a szülők szempontjából is fontos jogosultságról van szó, hiszen a szülő és gyermeke közötti folyamatos kapcsolattartás joga nem köthető orvosi engedélyhez. 
Székely László alapjogi biztos szerint olykor súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat tartalmaznak a kórházakban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülő elhelyezésének feltételei, díjat kérni ezért pedig törvénytelen – derült ki az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szerdai közleményéből. 

Lápossy Attila szerint nem lehet olyan válaszút elé állítani a szülőt, hogy döntsön: vagy fizet, vagy pedig elhagyja a kórházi osztály területét. Jelenleg a felnőtt korú kísérők kórházi benntartózkodására nincsenek jogszabályi rendelkezések. A jogász közlése szerint minden kórház házirendje alapján dől el, hogy milyen térítési díjért kiknek van lehetősége a kórházban maradni beteg gyermekük mellett. 

Lápossy Attila külön problémaként megemlítette az édesapák helyzetét, ugyanis van olyan kórház, amely – még térítési díjért cserébe is – eleve kizárja azt, hogy férfi hozzátartozó maradjon a gyermekkel 
Az ombudsman jelentés rögzíti, hogy az egyenlő bánásmód követelményét sérti az apák és más férfi hozzátartozók teljes vagy részleges kizárása a kórházi benntartózkodás lehetőségéből
– emelte ki az osztályvezető. 

Tóth Kriszta műsorvezető azon kérdésére, hogy a hivatal mit vár a szaktárcától, Lápossy Attila elmondta, szükség van arra, hogy mindenki számára világos legyen, melyek a minimum kritériumok, ne legyen egyenlő bánásmódot sértő térítési díj feltételrendszere, a harmadik pedig a finanszírozás kérdése. 

Teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ