Cropped landscape
Külföld
A jelöltek bemutatkozásával elkezdődött az elnökválasztás a német CDU kongresszusán
2018-12-0716:03
A három jelölt bemutatkozásával elkezdődött az elnökválasztás pénteken Hamburgban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán. 
Az első bemutatkozó jelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer beszédében kiemelte, hogy a Saar-vidék tartományi kormány tárcavezetőjeként és miniszterelnökeként 18 éves kormányzati tapasztalattal rendelkezik, amellyel most az egész CDU-t, az "utolsó európai néppártot" kívánja szolgálni. Mint mondta, belügyminiszterként, oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszterként és kormányfőként megtanulta, mit jelent vezetőként tevékenykedni, háromgyermekes anyaként pedig azt, hogy miként lehet a családot és a munkát összeegyeztetni. Hozzátette, hogy a párt februári kongresszusán csaknem 99 százalékos támogatottsággal választották meg főtitkárnak, azóta megkezdte az alapprogram megújítását és teljes erővel küzdött a tartományi törvényhozási választások kampányában. Aláhúzta, hogy a "belső erő fontosabb a hangerőnél". 
    
A távozó pártelnök, Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott jelölt kiemelte, hogy nem "mini Merkel", és büszke mindaarra, amit saját erejéből, önállóan elért. Közvetve Angela Merkel pártvezetői és kancellári munkásságát is bírálta, kifejtette, hogy a CDU-nak nagyobb "bátorságra" van szüksége és jobban be kell vonni a tagságot a döntésekbe, a kormánynak pedig jobban kell törődnie az emberek mindennapi gondjaival. 
    
Friedrich Merz hangsúlyozta, hogy a pártnak meg kell változtatnia stratégiáját az ellenfelekkel folytatott küzdelemben és a kommunikációban, egyértelmű, világos válaszokat kell adnia a választóknak és nem szabad beletörődnie abba az "elviselhetetlen" ténybe, hogy erős ellenzéki párttá vált az Alternatíva Németország (AfD). 
    
Ehhez arra is szükség van, hogy világosabbá váljanak a különbségek a CDU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között, és a párt nagyobb erővel törekedjék a keleti tartományokban, a volt NDK területén élő emberek támogatásának megszerzésére - mondta Friedrich Merz. 
    
Az Angela Merkel párton belüli ellenfeleiként számon tartott jelölt hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén a lehető legnagyobb mértékben együttműködik a kancellárral, mert a haza érdeke mindenek felett áll. 
    
A legfiatalabb és legkevésbé esélyesnek tartott jelölt, a 38 éves Jens Spahn elsősorban arról szólt, hogy milyennek kellene lennie Németországnak és a CDU-nak 2040-ben. Hangsúlyozta, hogy a 2040-ben is sikeres országhoz és párthoz most kell lerakni az alapokat. A többi között rámutatott, hogy a párt tagságában nagyobb a 75 éven felüliek aránya, mint a 40 éven aluliaké. 
    
A bemutatkozó beszédek után a küldöttek kérdéseket tehettek fel a jelölteknek, majd elkezdődött a voksolás. Az elnököt az 1001 küldött választja meg titkos szavazással. A tisztség elnyeréséhez az érvényes szavazatok abszolút többsége szükséges. Amennyiben első próbálkozásra egy jelölt sem szerez legalább 50 százalék plusz egy szavazatot, második fordulót tartanak az első két helyezett részvételével.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ