Cropped landscape
Külföld
A középiskolások megmozdulásai is folytatódtak Franciaországban
2018-12-0717:42
Mintegy ezer francia középiskolás követelte pénteken Párizsban Emmanuel Macron államfő lemondását. A diákoknak ez volt az első felvonulása a fővárosban, amióta a hét elején csatlakoztak a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek mozgalmához, valamint az oktatási reform ellen is tiltakoznak.
A 4200 francia középiskola közül 2-300-ban vannak hétfő óta megmozdulások. A párizsi felvonulás végén - amelyet nagy erőkkel biztosítottak a rendőrök - a gimnazisták kezüket a tarkójukon összekulcsolva letérdeltek, hogy így tiltakozzanak egy nagy vitát kiváltó, előző napi rendőri beavatkozás ellen.. A Párizshoz közeli Mantes-la-Jolie-ban csütörtökön a rendőrség egy heves utcai zavargást követően 151 középiskolást előállított.

A rendőri beavatkozásról készült felvételek óriási felháborodást váltottak ki a közösségi oldalakon. Ezeken az látható, hogy tucatnyi gimnazista ül vagy térdel a földön, kezét összekulcsolva vagy a tarkójára téve egy egyesületi létesítményben és annak udvarán. Miután a hét eleje óta a középiskolások helyi megmozdulásait egyre hevesebb rendőri fellépés és számos incidens követette, egyre több középiskola kapcsolódódott be a tiltakozási hullámba. A gimnazisták mindenekelőtt az emelt szintű érettségi bevezetése és az egyetemi felvételrendszer reformja ellen tiltakoznak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ