Cropped landscape
Kultúra
A kultúra diktatúrája átfogó képet ad a magyar kultúrában rejlő visszásságokról
2018-12-0708:15
A kultúrkampfról megjelent cikkek nagy port kavartak a hazai közéletben, a Szakács Árpád és Bayer Zsolt nevével fémjelzett leleplező írások mostantól már könyv formában is elérhetők. A kultúra diktatúrája című könyvet szerdán mutatták be a Polgárok Házában. Szakács Árpád, a Magyar Idők újságírója szerint sokkal átfogóbb képet ad a magyar kulturális világról, ha cikksorozataik egy kötetben jelennek meg, tulajdonképpen egy kordokumentumról van szó. Az ECHO TV Jó reggelt című műsorának pénteki adásában a két szerző beszélt a könyvről, valamint a kulturális diszkriminációról. 
Bayer Zsolt a „kultúrharc” kapcsán megjegyezte, nem új keletű dologról van szó, hiszen a magyar szellemi életet mintegy száz éve végigkíséri a népi-urbánus vita. A kötetben az ECHO TV műsorvezetője adta a történelmi hátteret a kultúrkampfról, a kettős mércéről, arról, hogy történelmi személyiségeket, művészeket, miért ítélnek meg teljesen különbözőképpen. 

A liberális kánon hosszú évtizedek óta meghatározza hazánk kulturális arculatát és a közgondolkodást. Szakács Árpád szerint nem volt szükség bátorságra ahhoz, hogy lerántsa a leplet. 
Nagyon sok por gyűlt össze a szőnyeg alatt, ezeket kellett feltárni
– fogalmazott az újságíró. Közlése szerint fontosnak tartotta, hogy fény derüljön azokra a kulturális hálózatrendszerekre, amelyek hatással vannak az emberek világképére, hogy ezek a rendszerek milyen ideológiaformáló erővel rendelkeznek, miként használják ki a művészetet és a kultúrát a különböző politikai célok elérésére, a társadalom befolyásolására. 

Miközben minden oldalon, külföldön, belföldön azt harsogja a balliberális művészvilág, hogy mennyire el van nyomva, hogy milyen diktatúra van Magyarországon, addig tételesen személyre lebontva bemutattam, hogy ezek a személyek, mennyi pénzt kapnak, talán ez verte ki a biztosítékot a legjobban
– tette hozzá Szakács Árpád 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ