Cropped landscape
Külföld
Az Európa Tanács támogatja az ENSZ migrációs csomagját
2018-12-0716:31
Az Európa Tanács támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának jövő héten esedékes elfogadását - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló Európa Tanács főtitkára pénteken.
Thorbjorn Jagland nyilatkozatában aláhúzta, az Európa Tanács hozzájárul a megállapodás elfogadásához, amely nemzetközi szinten is elősegíti az országok közötti együttműködést. A védelemre szoruló menekültek és a migráns gyerekek emberi jogai különös figyelmet érdemelnek - emelte ki. Kijelentette, a migráció a mai kor egyik legnagyobb kihívása, amely több millió, üldöztetés vagy természeti katasztrófák elől menekülő ember jólétét és méltóságát érinti, néha pedig túlélését jelenti.

"Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának hétfőn esedékes évfordulója alkalmával támogatom António Guterres ENSZ-főtitkár törekvését, hogy elfogadják a globális csomagot" - fogalmazott Jagland. Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint jövő héten fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok és Ausztrália mellett több uniós tagállam, köztük Magyarország is.

A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ