Cropped landscape
Belföld
Szávay István még őrzi mandátumát
2018-12-0706:29
A Jobbik zsidózó, nőveréssel hencegő képviselője, Szávay István ígéretével ellentétben még mindig nem mondott le országgyűlési mandátumáról. Az ellenzéki politikus hétfőn jelentette be távozását, de csütörtök estig nem tette le Kövér László házelnök asztalára az erről szóló nyilatkozatát.
Az Országgyűlés házbizottságának csütörtöki ülésén is téma volt, hogy a jobbikos Szávay István december 3-i bejelentésével szemben még mindig nem adta vissza listás képviselői mandátumát – értesült a Magyar Idők.

Az információ kapcsán a lap megkereste az Országgyűlés Hivatalát, ahol megerősítették az értesülést. Szávay István képviselő csütörtök késő délutánig nem nyújtott be Kövér László házelnökhöz írásbeli nyilatkozatot, amivel megbízatása megszűnne.

A hatályos jogszabályok szerint a lemondás érvényességéhez elfogadó nyilatkozat nem szükséges. A képviselő lemondásának tényét az ülést vezető elnök haladéktalanul bejelenti az Ország­gyűlésnek. A 2010 óta harmadik parlamenti ciklusát töltő Szávay István csütörtök késő este még szerepelt az Ország­gyűlés honlapján is – amelyet napi szinten többször frissítenek – mint képviselő.

A Magyar Idők megkereste a Jobbik sajtóosztályát, hogy Szávay István jelezte-e feléjük hivatalosan a lemondását, képviselői mandátumának visszaadását, illetve a jövő heti plenáris ülésen várható-e, hogy megüresedett helyét betöltik. Az írásban feltett kérdésekre lapzártáig nem válaszolt az ellenzéki párt. A kivárásnak több oka is lehet, például az, hogy a képviselői mandátumáról a ciklus vége előtt lemondó országgyűlési képviselőt csak a ledolgozott hónap után járó illetmény és juttatások illetik meg. Ráadásul az sem mindegy, hogy a frakció alkalmazásában lévő titkárának, munkatársainak mi lesz a sorsuk, munkájukra igényt tart-e az új képviselő.

„Amikor lemondtam parlamenti tisztségeimről, arányos felelősséget vállaltam mindazért, ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott. (…) A mandátumomat pedig vissza szeretném adni annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt megkaptam, és akik felé hálával tartozom az elmúlt másfél évtizedért” – írta közösségi oldalának december 3-i bejegyzésében a jobbikos politikus.

A Hír TV november 28-án tette közzé azt a hangfelvételt, melyen Szávay István, az évek óta a néppártosodást és az antiszemitizmus elítélését hirdető Jobbik országgyűlési képviselője a párt tavaszi tisztújító kongresszusának napján arról beszél, leütött egy zsidó nőt egy budapesti belvárosi szórakozóhelyen. A felvételen az is hallható, hogy Szávay áldozatát gúnyolva azt mondta, „egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt”. Mikor beszélgetőtársai azt kérdezik, „orrba gyűrte-e” az illetőt, Szávay úgy felel: „Ja. A heftijét elferdítettem egy kicsit.” A szöveg kontextusa ellenére a Jobbik képviselője tagadta, hogy megütött volna egy nőt, azt azonban elismerte, hogy minősíthetetlen stílusban beszélt.

A politikus később elnézést kért, azt állítva, hogy a nők elleni erőszakot határozottan elítéli, és soha nem ütne meg nőt. A botrányos hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után a politikusok pártállástól függetlenül sorra elhatárolódtak Szávay Istvántól, akinek ügye a Kormányinfón is előkerült
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az érintett országgyűlési képviselőnek és pártjának is le kell vonnia a megfelelő konzekvenciát.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ