Cover
Belföld
Áttörték a rendőrsorfalat a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tüntetők
2018-12-0812:15
A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción szombaton Budapesten, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba.
Hozzátette, 2019. január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit. A MaSzSz által szervezett tiltakozó akción a szövetség elnöke bejelentette, a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvénytervezet mielőbbi visszavonása érdekében a munkavállalói érdekképviselet hétfőtől országos útlezárásokat szervez. Kordás László az MTI-nek azt mondta, hogy hétfőn első körben Pécsen és Győrben terveznek ilyet. A tüntetők a rendősorfalat áttörve bejutottak a Kossuth térre, ahol kormányellenes jelszavakat skandálnak.
Önkéntes túlmunkát vállalhatnának a dolgozók a munka törvénykönyvét módosító javaslat végleges szövege szerint, tehát a munkaadó és a munkavállaló egyéni megállapodásához kötnék a jelenleg is elrendelhető, évi 250 órán felüli, további, a mostani 50 helyett 150 órára növelt további túlórázás lehetőségét. 
A kormány és a kamara szerint életszerű a módosítás, mert jelenleg az sem tud több munkát vállalni, aki akarna. A szakszervezetek bírálják a javaslatot, ugyanakkor a Gyurcsányékhoz is köthető Magyar Szakszervezeti Szövetség mai demonstrációjának felhívásában az ellenzék politikai céljait is kiszolgálja, felhasználva a munkavállalót.

A Fidesz-KDNP kormánya mindig is a munkahelyteremtés kormánya volt, ezért támogatja, hogy a dolgozók a magasabb kereset érdekében mindig önként vállalt munkavégzésre kapjanak lehetőséget, de ehhez mindig szükség van a dolgozók beleegyezésére - mondta Hollik István kormányszóvivő pénteken.
Nácizás, uszítás, kormányekézés és a sárga ötven árnyalata – Ilyen volt az ellenzéki tüntetés

Vonultak és tüntettek a szakszervezetek, valamint a hozzájuk csapódó magánemberek és politikusok az ellenzék által “rabszolgatörvénynek” nevezett törvényjavaslat életbe lépése ellen. A munka törvénykönyve tervezett módosítása ellen pár ezren gyűltek össze a Jászai Mari téren és vonultak tovább a Kossuth térre. A PestiSrácok.hu a helyszínen forgatott és tüntetőkkel, valamint a tömeggel vonuló politikusokkal beszélgetett. Az összegyűlt emberek nem voltak túl barátságosak, többször megfenyegették stábunkat, miközben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették kollégáinkat. Az Alkotmány utca és a Kossuth tér találkozásánál felállított színpadnál több beszéd is elhangzott, amely éles szavakkal kelt ki a kormány törvényjavaslata ellen, rabszolgatörvénynek nevezve azt, valamint ellenállásra, útlezárásokra és a tüntetés kiszélesítésére biztatták a tömeget. A tüntetés csúcspontja a nagy MSZP-s és ellenzéki médiumok által szétterített ordas nagy hazugság volt, miszerint rendőrök miatt sérült meg egy MSZP-s politikus…

Az eső éppen elállt tegnap délelőtt 10 óra körül, amikor egyre többen gyülekeztek a Jászai Mari téren. Több szakszervezet képviseltette magát, de voltak CEU mellett tüntető fiatalok és baloldali politikusok is a tömegben, a PestiSrácok.hu találkozott Gyöngyösi Mártonnal is, a Jobbik frakcióvezetőjével, akit meg is kérdezett a tüntetéssel kapcsolatban. A tömeggel vonultak az MSZP és a DK politikusai is, stábunk kérdést tett fel a sárga mellény viseléséről Karácsony Gergelynek, akitől azt is megtudtuk, hogy Orbán Viktor olyan, mint Emmanuel Macron. Szanyi Tibor pedig elmondta kameránk előtt, hogy ő sokkal büszkébben viseli a vörös kabátot, mint a sárga mellényt.
 
A kormány a munkaadók és a munkavállalók egyéni megállapodására bízná a kötele­zően elrendelhető, évi 250 óra rendkívüli munkavégzés feletti, további legfeljebb 150 óra túlmunka elvállalását a munka törvénykönyvének (Mt.) törvényalkotási bizottság által módosított javaslata szerint. A gyakorlatban a módosítást követően írásban kell megállapodnia a foglalkoztatónak az alkalmazottal, tehát csak így jöhet létre a plusz 150 óra, ehhez a munkavállaló beleegyezése kel, magyarul ha valaki több munkát szeretne szeretne vállalni, akkor emelhető csak a túlóraszám.
Néhány biztató és hergelő beszédet követően elindult a szakszervezeti csoportok vezetésével a menet a Szent István körúton a Nyugati pályaudvar felé. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével elértek végül a Kossuth térig, ahol több szakszervezeti vezető tartott beszédet és húzta meg a vonalat a kormánnyal szemben, hogy eddig és ne tovább. A tömegben vonulva kérdéseket próbáltunk feltenni, de rendkívül elutasító válaszokat kaptunk, igyekeztünk megtudni, hogy mit gondolnak a törvényjavaslatról, de sajnos nagyon sok konkrétumot nem tudtunk meg a tüntetőktől, akik alapvetően azt gondolják, hogy innentől többet kell dolgozniuk és csak a távoli jövőben kapnak érte fizetést.
 
Elképesztően ellenséges volt a hangulat nem csupán stábunkkal szemben, hiszen szinte lincshangulatba kerültek többen is, miközben a Fideszt és Orbán Viktort szidták keresetlen szavakkal. Az operatőri emelvényen is szóváltásba keveredtek egymással, melyet kameránk is rögzített, ekkor az egyik fiatalember vaskos köpést eresztett meg a hölgykolléga arcára. A szakszervezeti vezetők kemény szavakkal támadták a kormányt és próbálták emelni a harci szellemet, valamint kihangsúlyozták, hogy rabszolgasorba taszítja Orbán Viktor a magyar népet.
 
A rendezvény végét követően több százan megindultak a Kossuth tér felé, ahol nekimentek a rendőrsorfalnak, melyet át is törtek, a rendőrök pedig a Parlament lépcsőéig hátráltak, ahol megállították a dühös és felhergelt tömeget. Ekkor sérült meg Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, akit a szocialisták közleménye szerint a rendőrök tepertek földre és ekkor ficamodott ki a térde. Az előkerült felvételek alapján és a rendőrség közleménye szerint azonban nem történt semmi ilyesmi, sőt a politikus is úgy nyilatkozott, hogy nem a rendőrök tehetnek a sérüléséről. Az ellenzéki médiumok ugyanakkor órákig azt hazudták, hogy a rendőrök teperték le Komjáthit, aki emiatt sérült meg.

Komjáthi ellen nem is történt rendőri intézkedés
A szombati, néhány ezres "tömeget" magába foglaló ballib tüntetéssel kapcsolatban úgy tűnik, bármit bevet az ellenzék, csakhogy napirenden tartsa az eseményt - számol be róla a 888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ